Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej - przychodnia Podgórz

Post und Rathaus

Budynek powstał według projektu toruńskiego architekta Richarda Kuhna na potrzeby ówczesnych władz administracyjnych miasta Podgórza oraz urzędu pocztowego. Budynek funkcje te pełnił do 1938 roku, kiedy to miasto zostało przyłączone do Torunia, stając się jego lewobrzeżną dzielnicą.
19 stycznia 1936 roku na południowej ścianie gmachu zawieszona została tablica z płaskorzeźbą przedstawiającą twarz marszałka Józefa Piłsudskiego z napisem: „Józefowi Piłsudskiemu Miasto Podgórz”. W 1939 roku, po wkroczeniu ...
19 stycznia 1936 roku na południowej ścianie gmachu zawieszona została tablica z płaskorzeźbą przedstawiającą twarz marszałka Józefa Piłsudskiego z napisem: „Józefowi Piłsudskiemu Miasto Podgórz”. W 1939 roku, po wkroczeniu do Torunia wojsk hitlerowskich, tablicę zniszczono. W 2006 roku, dzięki staraniom mieszkańców dzielnicy, nastąpiło powtórne jej odsłonięcie.
W 2015 roku obiekt wpisano do rejestru zabytków.
Obecnie w budynku ma swoją siedzibę przychodnia lekarska.