Pomnik Kazimierza Lisowskiego

Kazimierz Lisowski (1863 – 1935)

Nie istnieje

Kazimierz Lisowski około 1892 roku otworzył własny warsztat blacharski w Zielonej Górze, a 27 sierpnia 1898 roku utworzył Towarzystwo Rzemieślników Polskich w Zielonej Górze, do którego w chwili powstania należało około 60 osób, a Lisowski aż do śmierci był jego prezesem. Opracował Ustawy Towarzystwa. Towarzystwo skupiało nie tylko rzemieślników. Lisowski będąc prezesem osobiście zajmował się kolportażem prasy polskiej, którą sprowadzano z Poznania oraz prowadził polską bibliotekę. Był inicjatorem ...
Kazimierz Lisowski około 1892 roku otworzył własny warsztat blacharski w Zielonej Górze, a 27 sierpnia 1898 roku utworzył Towarzystwo Rzemieślników Polskich w Zielonej Górze, do którego w chwili powstania należało około 60 osób, a Lisowski aż do śmierci był jego prezesem. Opracował Ustawy Towarzystwa. Towarzystwo skupiało nie tylko rzemieślników. Lisowski będąc prezesem osobiście zajmował się kolportażem prasy polskiej, którą sprowadzano z Poznania oraz prowadził polską bibliotekę. Był inicjatorem wystawiania sztuk polskich, organizowania akademii z okazji świąt narodowych, odczytów o tematyce historycznej wygłaszanych przez poznańskich uczonych oraz kursów języka polskiego. Po wybuchu powstania wielkopolskiego w 1918 roku Lisowski wraz z innymi działaczami Towarzystwa wśród zielonogórskich Polaków organizował zbiórki pieniężne, pomagał w przemycie broni do Wielkopolski oraz przerzucie ochotników. Kiedy policja niemiecka wpadła na trop konspiracyjnej działalności politycznej Towarzystwa, Lisowski został zmuszony do ukrywania się aż do chwili amnestii w 1921 roku. Kiedy w Zielonej Górze 2 stycznia 1923 roku powstał oddział Związku Polaków w Niemczech, Lisowski został jego wiceprezesem. Z inicjatywy Kliksa i Lisowskiego oddział zielonogórski utrzymywał kontakty z I Dzielnicą Związku Polaków w Niemczech we Wrocławiu. W roku 1932 próbowali obydwaj założyć w Zielonej Górze szkołę polską, ale władze niemieckie nie wyraziły na to zgody, mimo sprowadzenia z Wielkopolski polskiego nauczyciela. Kiedy Hitler doszedł do władzy, wobec Lisowskiego rozpoczęły się represje władz policyjnych. Zmarł 25 września 1935 roku w siedzibie zielonogórskiego gestapo w czasie przesłuchania.
/za: Wikipedia.pl/

Członkowie założyciele Towarzystwa Polskich Rzemieślników w Zielonej ...