Kościół św. Józefa Oblubieńca NMP

Zbudowany w latach 1676-1728. Kościół parafialny to budowla barokowa o charakterze obronnym. Świadczą o tym umieszczone nad oknami otwory strzelnicze. Wewnątrz znajduje się ołtarz główny, sięgający lat czterdziestych XIX wieku i dziewięć ołtarzy bocznych (pochodzących ze starego kościoła), których powstanie datowane jest na początek XVII wieku. Cennymi zabytkami są również: podtrzymywana przez dwa anioły barokowa chrzcielnica z obrazem Chrztu Jezusa w Jordanie oraz gotyckie figury św. Otyli i św. ...
Zbudowany w latach 1676-1728. Kościół parafialny to budowla barokowa o charakterze obronnym. Świadczą o tym umieszczone nad oknami otwory strzelnicze. Wewnątrz znajduje się ołtarz główny, sięgający lat czterdziestych XIX wieku i dziewięć ołtarzy bocznych (pochodzących ze starego kościoła), których powstanie datowane jest na początek XVII wieku. Cennymi zabytkami są również: podtrzymywana przez dwa anioły barokowa chrzcielnica z obrazem Chrztu Jezusa w Jordanie oraz gotyckie figury św. Otyli i św. Jadwigi Śląskiej.

Za

Kościół św. Józefa w Muszynie.