Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokatorsko-Własnościowa w Nysie

Spółdzielnia Mieszkaniowa w Nysie / Powiatowa Spółdzielnia Mieszkaniowa w Nysie

Spółdzielnia Mieszkaniowa w Nysie została założona przez 22 członków - założycieli na Walnym Zgromadzeniu w dniu 14.10.1959r. a zarejestrowana przez Sąd Rejonowy w Prudniku w dniu 09.01.1960r.w celu zabezpieczenia potrzeb mieszkaniowych pracowników Zakładów Budowy Nadwozi Samochodowych w Nysie oraz uzupełnienia budownictwa realizowanego przez Radę Narodową.
Od chwili powstania Spółdzielnia wielokrotnie zmieniała nazwę, a także obszary działania:
• w 1965 roku do Spółdzielni w Nysie przyłączono Międzyzakładową Spółdzielnię Mieszkaniową „Postęp” w Głuchołazach,
• w tymże 1965 roku Spółdzielnia zmienia nazwę na Powiatową Spółdzielnię Mieszkaniową w Nysie,
• w roku 1976 kolejna zmiana nazwy znika słowo „Powiatowa" i powstaje Spółdzielnia Mieszkaniowa w Nysie, która ostatecznie w 1980 roku przyjmuje, do dziś obowiązującą nazwę „Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokatorsko - Własnościowa w Nysie”,
• w 1983 roku następuje pierwszy podział Spółdzielni i nasze zasoby w Paczkowie zostają przekazane do nowo utworzonej tam Spółdzielni Mieszkaniowej,
• w roku 1991 następuje drugi podział Spółdzielni, w ten sposób, iż wydziela się Spółdzielnia Domków Jednorodzinnych przy ul. Mickiewicza.

(źródło informacji: )

Mandat członkowski w wyborach Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej ...