Przyszkolny ogród botaniczny (nie istnieje)

Nie istnieje

Przyszkolny ogród botaniczny został założony przy dawnej szkole Höhere Knaben- und Mädchenschule (nazywanej również Brunnemann-Schule), później Mittelschule przy ul. Kamiennogórskiej w Bolkowie. Jak można wyczytać na tablicy informacyjnej w ogrodzie "na małej powierzchni zgromadzono wiele ciekawych okazów drzew obcych i rodzimych. Były tam m.in. 3 cisy, środkowy wielopniowy, oraz pokaźne kasztany jadalne (informacja niepotwierdzona). Zgromadzone materiały wskazują, że założenie istniało już w 1903 ...
Przyszkolny ogród botaniczny został założony przy dawnej szkole Höhere Knaben- und Mädchenschule (nazywanej również Brunnemann-Schule), później Mittelschule przy ul. Kamiennogórskiej w Bolkowie. Jak można wyczytać na tablicy informacyjnej w ogrodzie "na małej powierzchni zgromadzono wiele ciekawych okazów drzew obcych i rodzimych. Były tam m.in. 3 cisy, środkowy wielopniowy, oraz pokaźne kasztany jadalne (informacja niepotwierdzona). Zgromadzone materiały wskazują, że założenie istniało już w 1903 roku." Obecnie w miejscu ogrodu botanicznego znajdują się podwórka budynków stojących przy ul. W. Reymonta.
/Petroniusz na podstawie tablicy informacyjnej/

Przyszkolny ogród botaniczny został założony przy dawnej szkole ...