Uniwersytecka Klinika Stomatologiczna

C.k. koszary; OSWChem; WSOWCh

W 1954 r. do koszarowego kompleksu przy ul. Montelupich w Krakowie, przeniesiono z Rembertowa Oficerską Szkołę Obrony Przeciwchemicznej. Po 4 latach przemianowana została na Oficerską Szkołę Wojsk Chemicznych. Podchorążowie po zdanych egzaminach kończących 3-letni okres nauki, uzyskiwali dodatkowy tytuł technika chemika analityka i stopień podporucznika w korpusie osobowym wojsk chemicznych. Kolejna reorganizacja nastąpiła w 1967 r. To okres Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Chemicznych z 5-letnimi ...
W 1954 r. do koszarowego kompleksu przy ul. Montelupich w Krakowie, przeniesiono z Rembertowa Oficerską Szkołę Obrony Przeciwchemicznej. Po 4 latach przemianowana została na Oficerską Szkołę Wojsk Chemicznych. Podchorążowie po zdanych egzaminach kończących 3-letni okres nauki, uzyskiwali dodatkowy tytuł technika chemika analityka i stopień podporucznika w korpusie osobowym wojsk chemicznych. Kolejna reorganizacja nastąpiła w 1967 r. To okres Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Chemicznych z 5-letnimi studiami inżynierskimi.
W 1990 r. kolejna restrukturyzacja uczelni wojskowych. Laboratoria i sprzęt chemiczny WSOWChem przeniesiono do Wyższej Szkoły Inżynierskiej we Wrocławiu. Od tej pory główny budynek szkolny zagospodarował uniwersytet. Kilka obiektów po wschodniej stronie zostało wyburzonych, podczas przebudowy węzła drogowego przed wiaduktem nad torami kolejowymi. Pozostała częścią dawnej szkoły wojskowej administruje baza logistyczna. [Stan]

Uniwersytecka Klinika Stomatologiczna.