Klasztor zakonu Misjonarzy

Kościół Nawrócenia św. Pawła Apostoła

Kościół Nawrócenia św. Pawła Apostoła jest późnobarokową, bezwieżową budowlą, posiadającą nieco szerszą od korpusu pięciopolową fasadę, pokrytą okładziną z ciosów kamiennych oraz wapiennymi detalami. Projekt środkowej, najwyższej części fasady wzorowany jest na rzymskim kościele S. Andrea al Quirinale (wybudowany: 1658-1670).
Kościół wybudowany dla zgromadzenia księży Misjonarzy, według projektu Kaspra Bażanki. Choć kamień ...
Kościół wybudowany dla zgromadzenia księży Misjonarzy, według projektu Kaspra Bażanki. Choć kamień węgielny wmurowano już w 1693, to budowa kościoła została przesunięta na lata 1719-1728, świątynię konsekrowano w 1732, a dalsze prace wykończeniowe prowadzono do 1748 roku.

W trakcie budowy nie została ukończona fasada - zwieńczający świątynię przyczółek dobudowano dopiero w 1960 roku.
Wnętrze jest jednonawowe, z krótkim i prosto zamkniętym prezbiterium, zwieńczonym eliptyczną kopułą .

Kościół Nawrócenia św. Pawła
    Kościół Nawrócenia św. Pawła Apostoła.