Lewiński Zamek / Gródek (nie istnieje)

Lewin, Hradisch, Hradiště

XIII w.
XV w.

Niektóre przekazy twierdzą, że istniał tu od XI wieku gród, przekształcony w czasach feudalnego Państwa Homole w strażnicę jego granic, ale nie ma wiarygodnych przesłanek, by przypisać mu tak dawną metrykę. W innych opracowaniach Lewin stanowił wschodnią rubież Państewka Nachod i początkowo należał do parafii w Dobrušce. W 1360 r. był w posiadaniu braci Hynka/Heinricha und Ješka/Jana von Dubá z Nachodu. To właśnie Jan von Dubá miał zbudować zamek na Gródku (Hradiště), który miał być kontrą do istniejącego ...
Niektóre przekazy twierdzą, że istniał tu od XI wieku gród, przekształcony w czasach feudalnego Państwa Homole w strażnicę jego granic, ale nie ma wiarygodnych przesłanek, by przypisać mu tak dawną metrykę. W innych opracowaniach Lewin stanowił wschodnią rubież Państewka Nachod i początkowo należał do parafii w Dobrušce. W 1360 r. był w posiadaniu braci Hynka/Heinricha und Ješka/Jana von Dubá z Nachodu. To właśnie Jan von Dubá miał zbudować zamek na Gródku (Hradiště), który miał być kontrą do istniejącego już wówczas zamku Homole i strzec tzw. Polskiej Drogi. W opracowaniach dotyczących zamku Homole wspomina się też o zniszczeniu zamku na Gródku w 1428 roku przez husytów. Potem warownia nie została odbudowana, a roboty kolejowe z początku XX wieku miały dopełnić zniszczenia murów i pozostałości zabudowy warowni, które były tu widoczne jeszcze w XIX w. (E.L. Wedekind "Geschichte der Grafschaft Glatz: Chronik der Städte, Flecken, Dörfer, Kolonien, Schlösser, etc. dieser souverainen Grafschaft von der frühesten Vergangenheit bis auf die Gegenwart", Nowa Ruda 1857 s. 555), lub były widoczne, ale została tylko nazwa (K.A. Müller "Vaterländische Bilder, in einer Geschichte und Beschreibung der alten Burgfesten und Ritterschlösser Preussens - Erster Theil - Die Burgfesten und Ritterschlösser Schlesiens (beider Antheile), so wie der Grafschaft Glatz", Głogów 1837, s. 114) . Nie były tu prowadzone badania archeologiczne, a jedynie obserwacje powierzchniowe, choć ich rezultaty nie są znane. Błędnie natomiast w literaturze przenosi się nazwę Lewiński Zamek na zamek Homole. Także tu: (moose)

Wzniesienie Gródek we Wzgórzach Lewińskich rozcięte wykopem linii ...