Kościół św. Stanisława Biskupa

XVI

Kościół powstał w 1517r. z fundacji hetmana wielkiego koronnego i kasztelana krakowskiego Jana Amora Tarnowskiego. Jego budowniczym, jak wskazuje zachowana w portalu sygnatura, był cieśla Jan z Czchowa. W latach 1770-1776 i 1893-1894 nastąpiła rozbudowa świątyni. Dobudowano 2 kaplice, zakrystię oraz wieżę. We wnętrzu znajdują się stropy zdobione polichromią z 1906 r. W ołtarzu z XVIII w. mamy gotycki obraz przedstawiający św. Stanisława Biskupa ze św. Wacławem i Michałem Archaniołem, który był częścią ...
Kościół powstał w 1517r. z fundacji hetmana wielkiego koronnego i kasztelana krakowskiego Jana Amora Tarnowskiego. Jego budowniczym, jak wskazuje zachowana w portalu sygnatura, był cieśla Jan z Czchowa. W latach 1770-1776 i 1893-1894 nastąpiła rozbudowa świątyni. Dobudowano 2 kaplice, zakrystię oraz wieżę. We wnętrzu znajdują się stropy zdobione polichromią z 1906 r. W ołtarzu z XVIII w. mamy gotycki obraz przedstawiający św. Stanisława Biskupa ze św. Wacławem i Michałem Archaniołem, który był częścią tryptyku, którego skrzydła znajdują się w Muzeum Diecezjalnym w Tarnowie.
Za portalem polskaniezwykla.pl

Kościół św. Stanisława Biskupa.