Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. prof. Czesława Majorka w Ryglicach (pałac)

Pałac Leśniowskich i Ankwiczów - Ryglice

XVIII

Pierwsza wzmianka o Ryglicach pochodzi z 1301 r. jednak wieś powstała prawdopodobnie już w XII w. W Ryglicach do dziś zachowało się kilka kilka zabytków, do których należy dwór przebudowany na pałac. Jego budowa rozpoczęła się w XVII w. jako posiadłość rodziny Ankwiczów, którzy byli wówczas właścicielami Ryglic. Wokół dworu powstał park, a w pobliżu stawy rybne, które zachowały się do dnia dzisiejszego. Zachował się też XVIII-wieczny drewniany spichlerz. Na początku XIX w. Ryglice przeszły na własność ...
Pierwsza wzmianka o Ryglicach pochodzi z 1301 r. jednak wieś powstała prawdopodobnie już w XII w. W Ryglicach do dziś zachowało się kilka kilka zabytków, do których należy dwór przebudowany na pałac. Jego budowa rozpoczęła się w XVII w. jako posiadłość rodziny Ankwiczów, którzy byli wówczas właścicielami Ryglic. Wokół dworu powstał park, a w pobliżu stawy rybne, które zachowały się do dnia dzisiejszego. Zachował się też XVIII-wieczny drewniany spichlerz. Na początku XIX w. Ryglice przeszły na własność rodziny Leśniowskich, a wraz z nimi dwór. Został on wówczas przebudowany na pałac. Pod koniec XIX w. właścicielami Dworu byli Szczepańscy - z tego okresu zachowała się murowana kapliczka w parku dworskim. Po II wojnie światowej pałac został wywłaszczony i mieściła się tu szkoła rolnicza a później ośrodek zdrowia. Obecnie mieści się tam zespół szkół ponadgimnazjalnych.

Pałac.