Kamienica nr 10/12b

Kamienica nr 10/12c

Kamienica nr 9b

Budynek nr 10/12a

Sienkiewiczowska Dzielnica Mieszkaniowa
Plac Literatów

Plac powstał w latach 50-tych XX wieku. Na czterech rogach, na elewacjach kamienic znajdują się portrety czterech pisarzy związanych z ziemią świętokrzyską: Mikołaja Reja, Jana Kochanowskiego, Henryka Sienkiewicza i Stefana Żeromskiego. Źródła podają, że oficjalna nazwa placu to Sienkiewiczowska Dzielnica Mieszkaniowa, jednak nazwa używana na co dzień, również w publikacjach urzędowych to plac Literatów. Sytuacja jest o tyle ciekawa, że oficjalnie tego placu niema..., nie widnieje w Terycie, nie ...
Plac powstał w latach 50-tych XX wieku. Na czterech rogach, na elewacjach kamienic znajdują się portrety czterech pisarzy związanych z ziemią świętokrzyską: Mikołaja Reja, Jana Kochanowskiego, Henryka Sienkiewicza i Stefana Żeromskiego. Źródła podają, że oficjalna nazwa placu to Sienkiewiczowska Dzielnica Mieszkaniowa, jednak nazwa używana na co dzień, również w publikacjach urzędowych to plac Literatów. Sytuacja jest o tyle ciekawa, że oficjalnie tego placu niema..., nie widnieje w Terycie, nie ma pokrycia w dokumentach urzędowych. Jednak cyklicznie odbywają się na nim imprezy kulturalne, opisane jako np. "wydarzenie na placu Literatów".

Plac literatów. W tle budynek przy Sienkiewicza 10/12a.
    Budynek numer 9a przy ulicy Henryka Sienkiewicza.