Plebania

Kościół św. Marii Magdaleny

Katholische Kirche

Kościół św. Marii Magdaleny w Pszczewie został wybudowany w latach 1632-1654 w stylu późnorenesansowym na miejscu świątyni spalonej przez Szwedów w 1631 roku. Konsekrowany w 1657 roku przez biskupa Floriana Czartoryskiego. Przebudowany w latach 1781-1784. Rozbudowany w latach 1894-1896 o dwa nowe szczyty: nad zakrystią i od strony zachodniej oraz wielką kruchtę przy zachodnim ramieniu transeptu, która jest drugim wejściem do świątyni. Zakrystia została wyposażona w wejście od strony północno-wschodniej ...
Kościół św. Marii Magdaleny w Pszczewie został wybudowany w latach 1632-1654 w stylu późnorenesansowym na miejscu świątyni spalonej przez Szwedów w 1631 roku. Konsekrowany w 1657 roku przez biskupa Floriana Czartoryskiego. Przebudowany w latach 1781-1784. Rozbudowany w latach 1894-1896 o dwa nowe szczyty: nad zakrystią i od strony zachodniej oraz wielką kruchtę przy zachodnim ramieniu transeptu, która jest drugim wejściem do świątyni. Zakrystia została wyposażona w wejście od strony północno-wschodniej oraz duże otwory okienne (zakończone półkoliście) na pierwszej kondygnacji. Kaplica św. Krzyża otrzymała duże okna ujęte w pilastry. Zostało również zmienione wnętrze kościoła: został przebudowany i powiększony chór i zostały zakupione nowe organy. Wieża budowli jest kwadratowa u podstawy, powyżej ośmioboczna.

Pszczew - widok ogólny, kościoły, ul. Poznańska, Rynek.
    Rynek, kościół i ul. Poznańska w Pszczewie.