Stacje drogi krzyżowej

Kościół św. Kazimierza Królewicza

Kościół wraz z przyległymi do kościoła zabudowaniami klasztornymi , powstał w latach 1666-1672 . Kościół Św. Kazimierza posiada bardzo oszczędną w zdobienia fasadę z trzema płaskorzeźbami: św. Antoniego , św. Piotra i św. Kazimierza . Do świątyni prowadzi niewielka kruchta. Wnętrze jest jednonawowe z węższym prezbiterium, posiada jednolity wystrój z ołtarzami pochodzącymi z połowy XVIII wieku, umiejscowionymi w płytkich arkadowych niszach. Malowidła na sklepieniu pochodzą z 1904 roku. Są wykonane ...
Kościół wraz z przyległymi do kościoła zabudowaniami klasztornymi , powstał w latach 1666-1672 . Kościół Św. Kazimierza posiada bardzo oszczędną w zdobienia fasadę z trzema płaskorzeźbami: św. Antoniego , św. Piotra i św. Kazimierza . Do świątyni prowadzi niewielka kruchta. Wnętrze jest jednonawowe z węższym prezbiterium, posiada jednolity wystrój z ołtarzami pochodzącymi z połowy XVIII wieku, umiejscowionymi w płytkich arkadowych niszach. Malowidła na sklepieniu pochodzą z 1904 roku. Są wykonane przez Aleksandra Mroczkowskiego w miejsce poprzedniej polichromii z końca XIX wieku.
W podziemiach kościoła znajdują się krypty grobowe, w których utrzymuje się specjalny mikroklimat, dzięki czemu zwłoki które się tu znajdują ulegają mumifikacji.

Kościół reformatów
    Zakątek przy klasztorze o.o Reformatów . Fot.Franciszek Klein