Zespół Szkół im. Władysława Orkana

Pałac Wodzickich

Obecny, piętrowy dwór nazywany pałacem został zbudowany w latach 1862-1869 przez hr. Ludwika Wodzickiego. W 1881 r. dobudowano doń do strony północnej pawilon gościnny, a w 1882 r. - oficynę połączoną z pawilonem. Przebudowano też pałac. Całość do dziś zachowała XIX-wieczny, eklektyczny wygląd zewnętrzny z przewagą elementów neogotyckich. We wnętrzu obiektu pozostało niewiele śladów przeszłości. Pamiętają ją jedynie hol główny z kominkiem i marmurową posadzką, reprezentacyjne schody na piętro, antresola ...
Obecny, piętrowy dwór nazywany pałacem został zbudowany w latach 1862-1869 przez hr. Ludwika Wodzickiego. W 1881 r. dobudowano doń do strony północnej pawilon gościnny, a w 1882 r. - oficynę połączoną z pawilonem. Przebudowano też pałac. Całość do dziś zachowała XIX-wieczny, eklektyczny wygląd zewnętrzny z przewagą elementów neogotyckich. We wnętrzu obiektu pozostało niewiele śladów przeszłości. Pamiętają ją jedynie hol główny z kominkiem i marmurową posadzką, reprezentacyjne schody na piętro, antresola i nieliczne, acz wciąż imponujące, pozostałości dawnego umeblowania. Pałac leży w części zachodniej posiadłości, na szczycie wzniesienia. Obecnie w pałacu mieści się Zespół Szkół.

Nieistniejący już dworek modrzewiowy na terenie przypałacowym. ...
    Pałac Wodzickich w Tyczynie.