1969 - remont kamienicy Pod Przepiórczym Koszem

W celu uratowania kamienicy "Pod Przepiórczym Koszem" w Legnicy (wówczas nr 40) podstemplowano w nim drewniane belki stropowe oraz zewnętrzne ściany od strony rynku i zaułka. W 1968 r., w czasie wznoszenia dolnych kondygnacji sąsiednich budynków, podstemplowano dodatkowo od zewnątrz pozostałą część ściany szczytowej. W latach 1966-67 Miastoprojekt we Wrocławiu opracował dokumentację techniczną odbudowy pierzei, łącznie z zabytkowym obiektem nr 40. W dokumentacji przewidziano usunięcie zniszczonych ...
W celu uratowania kamienicy "Pod Przepiórczym Koszem" w Legnicy (wówczas nr 40) podstemplowano w nim drewniane belki stropowe oraz zewnętrzne ściany od strony rynku i zaułka. W 1968 r., w czasie wznoszenia dolnych kondygnacji sąsiednich budynków, podstemplowano dodatkowo od zewnątrz pozostałą część ściany szczytowej. W latach 1966-67 Miastoprojekt we Wrocławiu opracował dokumentację techniczną odbudowy pierzei, łącznie z zabytkowym obiektem nr 40. W dokumentacji przewidziano usunięcie zniszczonych drewnianych stropów, a na ich miejsce zaprojektowano nowe stropy ogniotrwałe typu Kleina, oparte na pozostałych murach. Więcej w artykule:
/Petroniusz za: Ochrona Zabytków 23/3 (1970), str. 220-225/
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Budynek jest usytuowany w zabudowie zwartej środkowego bloku Rynku w Legnicy (Rynek nr 40) w narożu wąskiego zaułka ulicy Piekarskiej (dawniej Kopernika), oddzielającego zespół ratusza, teatru i "kramów śledziowych" od pozostałej części zabudowy mieszkaniowej rynku (il. 1).

Legnica, dom "Pod Przepiórczym Koszem" - obiekt zakreskowany, ...
    Legnica, dom "Pod Przepiórczym Koszem", szczytowa ściana po awarii ...