ul. Skarbowców, Wrocław
Wincenty Miros: Rondo gotowe. Pewnie w niedługim czasie odbędzie się uroczyste nadanie godnego imienia. Bo bez nazwy się nie godzi.
Budynek nr 17, ul. Kaliska, Opole
Mmaciek - Administrator: Oczywiście z portalu będzie można korzystać jak dotychczas. Co do podpisu, to warto pamiętać, że oznaczenie na pasku jest indywidualnym wyborem. Użytkownik sam może sobie ustawić co tam będzie widniało. Przyjęło się jednak, że jest to nick + adres www portalu. Oczywiście możemy mieć różne podejście, ale dla mnie podpis "dolny-slask.org.pl" dla zdjęć z opolskiego czy lubuskiego jest co najmniej dziwny. ...
Jaskinia Solna Jama
Zbigniew Waluś: Założyłem obiekt i przypisałem do Czerńca. Na szczycie góry planowana jest budowa wieży widokowej.
Ratusz Miejski z Siedmioma Domami, pl. Ratuszowy (rynek), Jelenia Góra
mietok - Administrator: Zdjęcie obróciłem, bo ponownie było jak poprzednie.
Przystanek kolejowy Przybyłowice (d. stacja), Przybyłowice
moose (administrator): Trwa przebudowa przystanku na mijankę.
StaSta: Ja bym to zdjęcie odwrócił i miałbym ułatwione oglądanie:)

Ostatnio dodane
znaczniki do mapy

jaxan
Zbigniew Waluś
Zbigniew Franczukowski (bynio)
Petroniusz (admin)
Petroniusz (admin)
StaSta
StaSta
rok - Administrator
StaSta
rok - Administrator
StaSta
FM
FM
twajda
twajda
twajda
twajda
twajda
twajda

Ostatnio wyszukiwane hasła

A na polu biały krzyż, nie pamięta już, kto pod nim śpi
Autor: maras - Administrator°, Data dodania: 2018-04-14 20:57:12, Aktualizacja: 2018-04-21 22:47:00, Odsłon: 507

Cmentarz garnizonowy w Nysie powstał w 1835 roku, długo przed wojną prusko –duńską z 1864 r.

/ / /
maras - Administrator | 2018-04-14 20:58:06
Polecam nowe opowiadanie Zoni :)
Czaja Leszek | 2018-04-16 13:02:17
Świetne, pobudzające do refleksji opowiadanie. Ja dawno temu kurowałem się w sanatorium w Wapiennem koło Gorlic w Beskidzie Niskim. Ten rejon był miejscem ciężkich walk podczas I wojny światowej pomiędzy wojskami austriackimi i rosyjskimi. Jest tam wiele cmentarzy wojskowych zachowanych w dobrym stanie. Dobry stan tych nekropolii wynika stąd, że po obydwu stronach walczyli Polacy. Dewastacja poniemieckich cmentarzy wynikała z polityki ówczesnych władz, które za wszelką cenę chciały uprawdopodobnić tezę "Powrotu piastowskich ziem do Macierzy".
Kosa25 | 2018-04-18 11:11:18 | edytowany: 2018-04-18 11:12:19
Ciekawy artykuł. Temat ważny, trudny i kontrowersyjny. Kwestia likwidacji niemieckich cmentarzy wojennych na terenie Polski po 1945 roku jest interesująca także z prawnego punktu widzenia – jeśli dobrze pamiętam naruszone zostały przez Polskę ustalenia konwencji genewskiej z 1949 roku. Jeśli zaś chodzi o nyski cmentarz garnizonowy- czy jest Pani pewna, że przetrwał on niemal nienaruszony do 1970 roku? Z artykułu wynika, iż został on częściowo zlikwidowany już w 1948 roku. Rzeczywiście szkoda, iż na portalu nie ma praktycznie żadnej przedwojennej ikonografii dawnego cmentarza - i jego wygląd można sobie tylko wyobrazić. Nie zgadzam się natomiast z końcem artykułu- ,, Do czasu.. kiedy my, krzycząc o niszczeniu polskich cmentarzy na dzisiejszej Ukrainie, sami dewastowaliśmy bez najmniejszych skrupułów’’. Nie podoba mi się to uogólnienie. My czyli kto? Pani dewastowała? Ja dewastowałem poniemieckie nekropolie? No nie - prawda. Zasadniczo proces likwidacji niemieckich cmentarzy na terenie Polski dokonał się w latach 60. i 70. XX wieku. Kto miał wtedy rzekomo krzyczeć w Polsce o niszczeniu polskich cmentarzy na dzisiejszej Ukrainie? Partia? Inteligencja narodowa? Społeczeństwo? I jednocześnie proszę zauważyć, że wręcz obowiązkowo zajmując się tego typu zagadnieniami powinno się przyjąć kryterium chronologiczne 1945-1989 oraz 1989- do chwili obecnej. Pominięcie wszystkich działań jakie dokonały się na tym polu od transformacji ustrojowej – począwszy od państwowych do oddolnych działań obywatelskich może zaciemnić nieco poruszany problem.
zonia | 2018-04-18 16:40:00 | edytowany: 2018-04-18 16:40:11
Oczywiście nie jestem pewna. Mieszkam w Nysie od 1968 roku , ale tego cmentarza nie pamiętam. wiem tylko tyle, że od 1971 roku nastąpiła planowana przez Urząd sprzedaż kamieni nagrobnych z niemieckich cmentarzy w Nysie. Planowana!