Wyciąg narciarski Michałówka

Wyciąg narciarski, zaczepowy, z oświetloną trasą zjazdową, oddano do użytku 07.01.1968 r. Przystosowanie północno-wschodniego zbocza góry Haniak, bezpośrednio graniczącego z ul. Górniczą Złotego Stoku i budowę małego budynku technicznego, zrealizowano wspólnym wysiłkiem załóg zakładów pracy Mąkolna i Złotego Stoku. W tych latach inicjatorem ożywienia inwestycyjnego był Michał Szczepanowski - przewodniczący Prezydium MRN. Od tego czasu ten rejon i dawny wyciąg nosi nieformalną nazwę "Michałówka". ...
Młodzież szkolna korzystała z wyciągu bezpłatnie. Obiekt istniał do 1990 r. Nawet w okresie stanu wojennego wyciąg był czynny, z jedynym ograniczeniem ilości osób w kolejce (5), przy dowolnej liczbie narciarzy na stoku.

Dawny stok narciarski z wyciągiem zaczepowym, na zboczu góry Haniak, ...
    Częściowa ruina obiektu technicznego wyciągu narciarskiego. Prawie ...