Most drogowy (Młynówka / ul. S. Sempołowskiej)

XVIII w.
2017 r. (przebudowa)

Most nad Młynówką umieszczony w ciągu ul. S. Sempołowskiej w Legnicy, przeznaczony przede wszystkim dla pieszych i rowerzystów.
Pierwotnie kładka, która została wybudowana w XVIII w. wraz z foluszem*) i warsztatem garbarskim. Zabudowania stały po obu stronach Młynówki, na której umieszczono koło wodne napędzające folusz. Pod koniec XIX w. (prawdopodobnie w wyniku pożaru 13-12-1898 r. patrz ) wraz z zakładem zniknęły zabudowania po lewej ...
Pierwotnie kładka, która została wybudowana w XVIII w. wraz z foluszem*) i warsztatem garbarskim. Zabudowania stały po obu stronach Młynówki, na której umieszczono koło wodne napędzające folusz. Pod koniec XIX w. (prawdopodobnie w wyniku pożaru 13-12-1898 r. patrz ) wraz z zakładem zniknęły zabudowania po lewej stronie Młynówki. Pozostały tylko te po prawej stronie, które to zabudowania do końca swych dni, czyli do lat 90. XX w. pełniły funkcję mieszkalną. W międzyczasie kładka stała się regularnym mostem, którego wytrzymałość pozwalała na przejazd samochodów dostawczych. W czasie budowy mostu drogi zbiorczej w Legnicy w latach 2016-2017, most został całkowicie przebudowany, otrzymując nowy wygląd i charakter przepustu.
Współrzędne: 51.19590, 16.16664
* folusz (pilśniarka) – maszyna do folowania (folowanie - pilśnienie tkanin wełnianych) tkanin, a także budynek, w którym taka maszyna się znajduje.
(Iras-Legzol)

Legnica. Park Miejski z mostkiem nad Młynówką.