Kamienica nr 122

Kamienica A.Ogończyka – Blocha

Budynek został zbudowany w latach 1936-1937 r. dla mecenasa Antoniego Ogończyka-Blocha i architekta Leona Mazalona, który był także współautorem projektu (wraz ze Stefanem Kozińskim). To jedna z najbardziej oryginalnych kompozycji architektonicznych dwudziestolecia międzywojennego, nie tylko w skali gdyńskiej. Jej autorzy inspirowali się ekspresjonistycznymi realizacjami architektów szkoły amsterdamskiej, z tą jednak różnicą, że zamiast fasady ceglanej, zaprojektował tu jasną, odbijającą światło. ...

Zaokrąglony i przeszklony narożnik przeznaczony do tzw. ogrodów zimowych dodaje kamienicy nowoczesności i prestiżu. Wyrazista linia budynku podkreślona stylową „eską” oraz szeroka południowa elewacja z charakterystycznymi rzędami jakby przyklejonych do kolorowego tynku „falujących” balkoników pełna jest ruchu i światłocienia.

Reklama apteki w kamienicy nr 122 przy ulicy Świętojańskiej w ...
    Gdynia w czasie okupacji. Ulica Świętojańska, poczta i port.