Zdzisław K.: To pocisk nie do tej armaty :((

„Wroclove. Fenomen kultury europejskiej”

Zbiór przeszło czterdziestu artykułów. Czasowo obejmują one okres od XVII wieku do współczesności. Autorzy to głównie germaniści, polscy i niemieccy. Praca jest pokłosiem IV Kongresu Germanistyki Wrocławskiej, który odbył się jesienią 2016 roku.

„Wroclove. Fenomen kultury europejskiej”, wydana pod redakcją prof. Marka Hałuba pod koniec ubiegłego roku.

Choć była to konferencja naukowa, problematyka wystąpień, a tym samym artykułów książki, zainteresuje każdego, kto pragnie poznawać życie dawnych wrocławian. Tematy badań autorów są bardzo zróżnicowane. Dawna aktywność teatralna miasta (Łukasz Bieniasz: „Spór o teatr wrocławski na przełomie XVIII i XIX wieku” oraz Aleksandra Nadkierniczna-Stasik: „Życie teatralne Wrocławia przełomu XIX i XX wieku świadectwem europejskich aspiracji miasta”) omówiona jest obok sposobów funkcjonowanie domów publicznych i wrocławskich prostytutek (Urszula Bonter: „Pornografia i wielkomiejskość. Wrocław jako metropolia pożądania w XVIII stuleciu”).

Równie interesujące jest przyjrzenie się, jak praktycznie przebiegała kasata klasztorów na rzecz państwa pruskiego, prowadzona w naszym mieście od 1810 roku (Natalia Żarska: „Wrocław w ogóle jest odrażającą wylęgarnią wron” – stolica Śląska oczami Johanna Gustava Gottlieba Büschinga).

Słynne prekursorki wyższej edukacji kobiet, wybitne wrocławianki, Klara Bender, Clara Immerwahr-Haber, Bertha Badt-Strauss i Edyta Stein nie zostały pominięte (Marta Kuc: „Początki zmagań kobiet o dostęp do kształcenia akademickiego. Pierwsze kobiety na Uniwersytecie Wrocławskim” oraz Monika Mańczyk-Krygiel: „>Zawsze pragnęła być uczoną między uczonymi, jedną z wielu, którzy dokładają swoją cegiełkę do całości< – Clara Immerwahr-Haber w powieści Sabine Friedrich Immerwahr”).

Historia katolickich korporacji studenckich, od ich powstania do współczesności (Adam Wojtala: „Niemieckie katolickie korporacje studenckie Wrocławia wczoraj i dziś”), opowieść o powstaniu filmu dokumentalnego o losach grupy wrocławskich Żydów (Maria Luft: „Film Jesteśmy Żydami z Breslau. Ocalała młodzież i jej losy po roku 1933”)... Tematów jest multum. Każdy znajdzie tu coś dla siebie...

Publikacja została sfinansowana ze środków Instytutu Filologii Germańskiej oraz Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Wrocławskiego.

Wydawnictwo Via Nova

/ /