Zemborzyce

Pierwsze wzmianki o Zemborzycach pochodzą z 25 października 1364 roku, kiedy wieś – na mocy przywileju króla Kazimierza Wielkiego – nadana została Grzegorzowi, synowi Przybka Tatarzyna z Błogocic. Król nadał wsi prawa magdeburskie - akt nadania praw spisany został w Szydłowie. Nazwę wsi – „Zemborzyce” – nadał sam król.

Dzięki położeniu nad Bystrzycą, przy prowadzącym z Krakowa do Lublina i dalej do Wilna trakcie królewskim oraz bliskości miasta, wieś rozwijała się dynamicznie. W roku 1450 ...

Dzięki położeniu nad Bystrzycą, przy prowadzącym z Krakowa do Lublina i dalej do Wilna trakcie królewskim oraz bliskości miasta, wieś rozwijała się dynamicznie. W roku 1450 Zemborzyce stały się ośrodkiem parafialnym. Sołtysi wsi wchodzili w skład sądu wyższego prawa niemieckiego, który urzędował na zamku w Lublinie.

Od 1429 roku na terenie wsi funkcjonowała parafia św. Marcina, która należała wówczas do diecezji krakowskiej archidiakonatu lubelskiego. Pierwotnie był tam drewniany kościół, przy którym w latach 1460—1461 funkcjonowała szkoła parafialna.
W 1652 roku – w związku z wybuchem zarazy, której największe nasilenie miało miejsce w Lublinie – Zemborzyce były miejscem zjazdu sejmiku szlachty województwa lubelskiego. Istnieją również niepotwierdzone informacje, iż w 1790 roku w Zemborzycach gościł Tadeusz Kościuszko. Fakt ten upamiętniać ma usypany w 1917 roku kopiec.

W latach trzydziestych XX wieku wieś stała się jednym z ośrodków działania dwóch partii politycznych. W okresie kryzysu powstała tam liczna reprezentacja Stronnictwa Ludowego, działała również komórka Komunistycznej Partii Polski. W 1935 roku SL oraz KPP zorganizowały w Zemborzycach spółdzielnię Jedność Chłopska.

Lata międzywojenne to czas podziału wsi na kilka kolonii. W tym czasie powstały Zemborzyce: Podleśne, Kościelne, Dolne, Górne, Wojciechowskie i Tereszyńskie, a także Niwa, Bór i Jakubówka. W 1975 roku część miejscowości Zemborzyce: Kościelne, Górne, Bór, Niwa oraz fragment Zemborzyc Podleśnych, Dolnych i Wojciechowskich włączono w granice Lublina, zaś pozostałe tereny weszły w skład gminy Konopnica.

Nazwa Zdjęć Obiektów

1. Lublin / ul. Bór