Park Ludowy

Za Cukrownią

Nazwa dzielnicy upowszechniła się po włączeniu jej do Lublina w 1916 roku. Dzisiejsza dzielnica obejmuje swoim terenem dawną jurydykę Piaski, powstałą na gruntach wsi Bronowice w XVIII wieku.

Pierwsze wzmianki o wsi Piaski odnajdujemy w dokumentach z 1755 roku. Nazywana była wówczas Piaskami Żydowskimi lub Kazimierzem Żydowskim, w związku z licznie zamieszkałą tu – z powodu królewskiego zakazu osiedlania się w Lublinie – ludnością pochodzenia żydowskiego. W drugiej połowie XVIII wieku Piaski ...

Pierwsze wzmianki o wsi Piaski odnajdujemy w dokumentach z 1755 roku. Nazywana była wówczas Piaskami Żydowskimi lub Kazimierzem Żydowskim, w związku z licznie zamieszkałą tu – z powodu królewskiego zakazu osiedlania się w Lublinie – ludnością pochodzenia żydowskiego. W drugiej połowie XVIII wieku Piaski uzyskały status miasteczka, jednak już w XIX wieku ponownie funkcjonowały jako wieś.

W 1864 roku na terenie Piask wybudowano bożnicę. Dworzec kolejowy powstał w latach 1875 – 1877, kilka lat później w pobliżu dworca wybudowano gazownię. Dzięki dostępowi do torów kolejowych, Piaski rozwinęły się znacznie pod względem przemysłowym. Pod koniec XIX wieku – z inicjatywy Lubelskiego Towarzystwa Udziałowego – wybudowano najnowocześniejszą (w tamtym czasie) w Polsce cukrownię. Jej dalsza rozbudowa miała miejsce w latach 1905, 1914, 1941. Poza cukrownia, działalność rozpoczęły również zakłady spirytusowe, krochmalnia, a także różnego rodzaju składy. W 2008 cukrownia została zlikwidowana.

Nazwa Zdjęć Obiektów

1. Lublin / ul. 1 Maja - (Foksal)