Dom nr 11d

Dom zarządcy dóbr – obecnie dom mieszkalny nr 57

XIX w

Dom zarządcy dóbr – ob. mieszkalny nr 57, mur. k. XIX w., neobarok (płn. skrzydło zabudowy folwarcznej, miedzy stodołą, a spichlerzem) [WEZ]

Budynek II-kondygnacyjny, na rzucie nieregularnego czworoboku, podpiwniczony, dwutraktowy, kryty ceramicznym dachem dwuspadowym. Elewacje tynkowane; gzymsy koronujące profilowane. Fasada (elewacja płd.) 5-osiowa, z pseudoryzalitem na osi, ponad którym 1-osiowa facjata ujęta spływami wolutowymi i zwieńczona naczółkiem segmentowym ze sterczynką. Przyziemie ...

Budynek II-kondygnacyjny, na rzucie nieregularnego czworoboku, podpiwniczony, dwutraktowy, kryty ceramicznym dachem dwuspadowym. Elewacje tynkowane; gzymsy koronujące profilowane. Fasada (elewacja płd.) 5-osiowa, z pseudoryzalitem na osi, ponad którym 1-osiowa facjata ujęta spływami wolutowymi i zwieńczona naczółkiem segmentowym ze sterczynką. Przyziemie pokryte pasami boniowania, zwieńczone pasem cokołowo-gzymsowym. Otwory okienne prostokątne, w profilowanych opaskach. Główny otwór wejściowy w przyziemiu ryzalitu, poprzedzony kilkustopniowymi schodami i drewnianym gankiem z dachem dwuspadowym. Facjata ujęta u dołu rodzajem belkowania, zwieńczona szerokim gzymsem; w polu naczółka blenda – okulus. Elewacja płn. 6-osiowa, rozczłonkowana na osi II-kondygnacyjnym, 2-osiowym ryzalitem z ceramicznym dachem dwuspadowym i szczytem o wyłamanych narożach. W przyziemiu ryzalitu prostokątny otwór drzwiowy. We wnętrzu na osi sień zakończona drewnianymi schodami jednobiegowymi, łamanymi.
[za:] Studium wartości kulturowych gminy Kostomłoty, Online:

Piotrowice na pocztówce z początku XXw.