Spichlerz

IV ćw. XIXw.

Spichlerz, mur. 4 ćw. XIX w., (płn. skrzydło zabudowy folwarcznej, obok domu zarządcy dóbr – ob. mieszkalnego nr 57) [WEZ]

Budynek III-kondygnacyjny, na rzucie prostokąta, kryty ceramicznym dachem dwuspadowym. Elewacje tynkowane; płn. i płd. 5-osiowe, zwieńczone profilowanym gzymsem. Otwory prostokątne; pod otworami okiennymi prostokątne szczeliny wentylacyjne. W 2 i 4 osi przyziemia elewacji płd. otwory drzwiowe. Elewacja boczna z dwoma otworami wentylacyjnymi. We wnętrzu drewniane, nagie stropy ...

Budynek III-kondygnacyjny, na rzucie prostokąta, kryty ceramicznym dachem dwuspadowym. Elewacje tynkowane; płn. i płd. 5-osiowe, zwieńczone profilowanym gzymsem. Otwory prostokątne; pod otworami okiennymi prostokątne szczeliny wentylacyjne. W 2 i 4 osi przyziemia elewacji płd. otwory drzwiowe. Elewacja boczna z dwoma otworami wentylacyjnymi. We wnętrzu drewniane, nagie stropy na dwóch rzędach słupów.

Chyba oficyna i bardzo ciekawy budynek gospodarczy. Kubistyczny.
    Spichlerz pałacowy