Brama południowa

lata 20.-30. XVIII w
Istnieje częściowo

Brama płd., mur. w l. 20., 30. XVIII w., (między stajnią koni wyjazdowych i oficyną mieszkalną nr 55) [WEZ]
Nr rej. 688/1-3/W z dnia 26.07.1993 r.

Murowana, tynkowana, 3-osiowa, z półkoliście zamkniętymi otworami (wjazdowy na osi), kryta ceramicznym daszkiem. Opracowana obustronnie. Osie ujęte zdwojonymi, uproszczonymi pilastrami, dźwigającymi wyładowany gzyms w formie belkowania. Otwór wjazdowy zwieńczony rodzajem naczółka o wklęsłych bokach przechodzący w cokół postumentu, dla zdobiącej bramę ...

Murowana, tynkowana, 3-osiowa, z półkoliście zamkniętymi otworami (wjazdowy na osi), kryta ceramicznym daszkiem. Opracowana obustronnie. Osie ujęte zdwojonymi, uproszczonymi pilastrami, dźwigającymi wyładowany gzyms w formie belkowania. Otwór wjazdowy zwieńczony rodzajem naczółka o wklęsłych bokach przechodzący w cokół postumentu, dla zdobiącej bramę wazy. Wazy zdobiły także pilastry, na których pozostałości postumentów; wazy nie zachowane. Jeden z otworów bocznych zamurowany.
[za:] Studium wartości kulturowych gminy Kostomłoty, Online:

Brama wjazdowa od strony kościoła na teren zespołu pałacowego.