Brama północna

Brama płn., mur. 1798 r., remontowana w 1973 lub 1976 r. (przy płn. budynku bramnym) [WEZ]
Murowana, tynkowana, 3-osiowa z półkoliście zamkniętym otworem wjazdowym na osi, kryta ceramicznym daszkiem. Opracowana obustronnie. Od płn. osie ujęte podwójnymi, uproszczonymi pilastrami, dźwigającymi profilowany gzyms, przechodzący w naczółek segmentowy ponad otworem wjazdowym. W osiach bocznych po dwie umieszczone nad sobą prostokątne blendy – dolne po zamurowanych ...
Murowana, tynkowana, 3-osiowa z półkoliście zamkniętym otworem wjazdowym na osi, kryta ceramicznym daszkiem. Opracowana obustronnie. Od płn. osie ujęte podwójnymi, uproszczonymi pilastrami, dźwigającymi profilowany gzyms, przechodzący w naczółek segmentowy ponad otworem wjazdowym. W osiach bocznych po dwie umieszczone nad sobą prostokątne blendy – dolne po zamurowanych otworach.
Od południa otwór wjazdowy ujęty parą podwójnych półkolumn doryckich, dźwigających wyładowany gzyms wieńczący w formie belkowania z fryzem z tryglifów, ponad którym trójkątny naczółek. W polu naczółka wmurowana plakieta kamienna z wyrytymi inicjałami G.v.K. oraz datą 1798. Osie boczne flankowane przez zdwojone pilastry o kanelowanych trzonach, w osiach u dołu zamurowane, prostokątne otwory, u góry blendy w formie okulusów w profilowanych opaskach.
Brama zwieńczona po bokach pełnoplastycznymi figurami z piaskowca, przedstawiającymi zapewne Adama i Ewę.
[za:] Studium wartości kulturowych gminy Kostomłoty, . Online:

Brama wjazdowa na tereny zespołu dworskiego, widziana od wewnątrz.