Posterunek odgałęźny Legnica Wschód

Abzw. Liegnitz West, Lignica Wschód (1945 r.)

Posterunek Legnica Wschód zarządza 7 rozjazdami na skrzyżowaniu Towarowej Obwodnicy Legnicy (LK nr 297) i linii nr 137 z kierunku Jawora. Posterunek położony jest ponad torami magistrali E30, dochodzącymi tu od Wrocławia. Cztery rozjazdy stanowią trapezowe przejście pomiędzy torami obwodnicy, zaś dwa umożliwiają przejazd z Jawora w kierunku Miłkowic. Na posterunku odgałęzia się także tor łącznikowy na stację Legnica, który, co ciekawe - nie jest uwzględniony w wykazie linii, mimo iż można po nim ...
Posterunek Legnica Wschód zarządza 7 rozjazdami na skrzyżowaniu Towarowej Obwodnicy Legnicy (LK nr 297) i linii nr 137 z kierunku Jawora. Posterunek położony jest ponad torami magistrali E30, dochodzącymi tu od Wrocławia. Cztery rozjazdy stanowią trapezowe przejście pomiędzy torami obwodnicy, zaś dwa umożliwiają przejazd z Jawora w kierunku Miłkowic. Na posterunku odgałęzia się także tor łącznikowy na stację Legnica, który, co ciekawe - nie jest uwzględniony w wykazie linii, mimo iż można po nim prowadzić jazdy pociągowe. Posterunek posiada jedną nastawnię, wyposażoną w urządzenia przekaźnikowe. (moose za atlaskolejowy.net)

Dni Otwarte Kolei Dolnośląskich przy nowej hali obsługi taboru ...
    Posterunek odgałęźny Legnica Wschód - widok od południa.