Widoki z wieży widokowej na wzgórzu Gedymina, Szczawno-Zdrój
Ryszard Kumorek: Dość posępny widok, ale zdjęcie oryginalne.
Folwark Lesica (dawny PGR Rędzin), ul. Wędkarzy, Wrocław
Danuta B.: W okolicy folwarku w Lesicy nie było ani jednego budynku z naczółkowym dachem. A taki dach widać w tle.
ul. 1 Maja, Kowary
chrzan233: W takim razie poddaję pod głosowanie.
Hurtownia artykułów metalowych W. Fantiniego, ul. Długa, Wrocław
Hellrid: Zdecydowanie lepsze :)
Gospodarstwo nr 82, ul. Wędkarzy, Wrocław
Danuta B.: Dżdżownice to raczej tu . Po rozbiórce tego domu mieszkalnego pojawiło się coś w rodzaju namiotu, nawet sądziłam, ze tam pieczarkarnia.
Krzyże pokutne - Wiry, Wiry
Tony: Temat już był, generalnie zgadzam się w 100% z komentarzem wyżej. Kamiennych krzyży jest bardzo dużo, a zaledwie część z nich była krzyżami "pokutnymi" (pojednania), dzisiaj nie ustalimy które taką funkcję pełniły. Zwyczajowo się przyjęło że wszystkie stare, ręcznie obrobione krzyże wrzucało się do jednego worka. Teraz mamy tego efekty. Akurat na zdjęciu widzimy krzyż szczytowy, pełniący prawdopodobnie ...

Hotel Tschammerhof

Gdy w 1904 r. usunięto wały obronne

Gdy w 1904 r. usunięto wały obronne, Carl Majunke nabył duży teren położony na początku ulicy Hohenzollernów, na którym w latach 1905 -1907 wybudowano nowy Dom Tschammerów -wysokiej klasy hotel z garażami, bieżącą ciepłą i zimną wodą, własnym parkingiem, dużą restauracją o uznanej, dobrej kuchni, gońcami i służbą hotelową na dworcu kolejowym. Wcześniejszy lokal przy ul. Gołębiej, zakupiony przez Majunkea w 1886 r., był starym budynkiem wyposażonym w salę giełdy towarowej oraz zabudowania stajni, który mieścił się na sąsiedniej działce i pierwotnie przylegał bezpośrednio do umocnień. Sprzedał go on w 1923 r. administracji miejskiej, a ta administracji finansowej Rzeszy, która utworzyła tam Urząd Finansowy. Po pierwszej wojnie światowej Majunke wydzierżawił nowy hotel W. Schmude, a po upływie okresu dzierżawy budynek przejął z powrotem jego syn i córki Helena i Elfryda pod własny zarząd. Stary właściciel zmarł 25 czerwca 1929 r., a w marcu 1930 r. obiekt został przejęty przez zakład energetyczny Rzeszy. Był to pierwszy w Głogowie budynek o konstrukcji żelbetowej. Ten nowoczesny obiekt stanowił wybitne dzieło architektoniczne, w umiejętny sposób łączący elementy eklektyczne ze świeżymi trendami secesyjnymi. Była to budowla czterokondygnacyjna z użytkowym poddaszem, trójfasadowa, o zwartej bryle. Od strony południowej przylegała do posesji wcześniejszego hotelu, natomiast od strony zachodniej, w późniejszym okresie przybudowano doń kolejne kamienice. Istniejąca ulica Gołębia i nowo wytyczona ulica Hohenzollernów narzuciły specyficzny układ budynku, którego główna fasada została zwrócona w kierunku południowo -wschodnim, tworząc szeroko ścięty narożnik, a elewacje boczne, skierowane na wschód i południe, przytykały bezpośrednio do ulicznych chodników. Taki układ kompozycyjny pozwolił na szczególne podejście do opracowania jego wyglądu zewnętrznego, w rezultacie czego otrzymano rozłożystą elewację frontową, ściśle symetryczną, zwieńczoną po obu jej bokach wąskimi półokrągłymi wertykalnymi wykuszami i zakończonymi strzelistymi wieżyczkami; osiem osi okiennych podkreślał nieistniejący dziś wykusz główny, nadwieszony nad chodnikiem na trzech półłukowych wspornikach, który przez swój zdwojony szczyt spinał miękką linią gzyms, okalający cały budynek i kończący się po obu stronach charakterystycznymi secesyjnymi elementami bryłowe -przestrzennymi. Do wykusza tego z obu stron boków przylegało sześć małych balkonów, z ażurowymi kutymi bogato zdobionymi balustradami. Każde z zakończeń hotelu opracowano w odmienny sposób, aczkolwiek w pełni zachowując zasady kształtowania kompozycji architektonicznej: część zachodnią stanowił trzykondygnacyjny, wsparty na odwróconej części stożka łukowy wykusz, którego pozostałości zachowały się po dzień dzisiejszy; natomiast część północną kończyła, nieistniejąca już triada, tak charakterystyczna dla układów secesyjnych. Wszystkie otwory okienne były obramowane plastycznymi opaskami a okna pierwszego i drugiego piętra połączono tynkowymi płaskorzeźbami o kwiatowych motywach, podkreślając w ten sposób styl i wertykalny układ elewacji. Cały parter wypełniały duże przeszklone witryny o zaokrąglonych górnych narożnikach, przedzielone w trzech miejscach wejściami do budynku. Ściany przyziemia ozdobiono boniami, a otwory witryn zwieńczono klińcami. Wielospadowy dach budynku w układzie kalenicowym pokryty był czerwoną dachówką, a tuż nad gzymsem dachowym umieszczono szereg niewielkich lukarn. Obecnie w budynku tym, po gruntownej przebudowie w latach pięćdziesiątych, wyburzeniu północnej oficyny i likwidacji wystroju zewnętrznego, z ogromną trudnością można dostrzec echa dawnej świetności. (Sławomir Krawczyk)
Za:

AB1913: Hotel Tschammerhof, Majunke Karl, Hohenzollernstrasse 1 u. Taubenstrasse 5.