Las Rakowiecki, Wrocław
YouPiter: Ja mam, jak najbardziej, nie wiem, czy inni użytkownicy też tak sądzą :)
Kleczków - zdjęcia lotnicze, Wrocław
AlCobo: Wyjątkowo duży ruch samochodów na ul Pomorskiej, nawet tramwaj, jeśli to nie porzucone. A na skrzyżowaniu z pl. Strzeleckim albo dużo ludzi, albo jakieś złomowisko, albo niskie drzewka i krzaczki.
pl. Grunwaldzki, Świdnica
Sebastian Kalinowski: No niewiem według artykułu H.Adlera "Schweidnitz in alten Gesichten" pierwszy drewniany domek mleczny powstał w 1913 roku własnie na placu Grunwaldzkim to moze tez tłumaczyc brak jakiegokolwiek domku na tej pocztówce datowanej na ok 1900r
Potok Pawłówka (struga Białynia), Legnica
Iras (Legzol): Posłużę się cytatem z filmu "Konopielka" (reż. Witold Leszczyński, 1981): <I>Patrzajcie, tyle lat z nim żyłam i myślałam, że z Kaziukiem a on Bartosiewcz.</I> Całe życie myślałem, że skaczę przez (w dolnym biegu) "Kameleon" (Hutniczankę), Pawłówkę a ona <B>Białynia</B>:).
Łomnica
ragnar - Administrator: Oczywiście.
Stawy w Parku Szwedzkim, Szczawno-Zdrój
Tony: Podmieniłem na lepszy skan.

Ostatnio dodane
znaczniki do mapy

żmija - Administrator
KrzysztofKudowa
KrzysztofKudowa
KrzysztofKudowa
t.ziemlicki@wp.pl
FM
FM
FM
SIERP
dariuszfaranciszek
SIERP
SIERP
SIERP
SIERP
wito-Administrator
maras - Administrator
wito-Administrator

Ostatnio wyszukiwane hasła

Twierdza Wrocław 1890–1918. Monografia, autorzy: Łukasz Pardela, Stanisław Kolouszek
Autor: PP - Administrator°, Data dodania: 2017-12-23 14:00:58, Aktualizacja: 2017-12-23 18:40:10, Odsłon: 1068

Nakładem Wydawnictwa Via Nova ukazało się ciekawe bogato ilustrowane opracowanie, zawierające unikalne materiały archiwalne ze zbiorów europejskich. Bardzo cenny dla „badaczy” nietypowych zabytków Wrocławia jest katalog obiektów z informacjami o lokalizacji, fotografiami, rzutami i opisem.
Książka wydana została w ramach Wrocławskiego Programu Wydawniczego prowadzonego przez Urząd Miejski Wrocławia.

Twierdza Wrocław 1890–1918. Monografia

autorzy:
Łukasz Pardela,
Stanisław Kolouszek

21,5 x 29,5 cm, 176 str.,
oprawa twarda,
wersja: polska

Cena detaliczna 70,00 zł

Zabytkowe fortyfikacje z początku XX w. są jednym z elementów historycznego i wielokulturowego dziedzictwa miasta. Autorzy przedstawiają zagadnienia związane z ich planowaniem, budową i funkcjonowaniem. Omówione jest też tło historyczne prowadzące do ich powstania, budowa poszczególnych obiektów wraz z opisem wyposażenia oraz położenie i funkcja we współczesnym kształcie miasta. Praca łączy wiedzę z zakresu wielu dziedzin; historii architektury, sztuki, techniki, wojskowości, archeologii, konserwacji zabytków, hydrotechniki aż po botanikę. Monografia wpisuje się w modny obecnie nurt poznawania miast według klucza tematycznego. Tajemnicze, nieznane powszechnie forty i kazamaty, nieujęte w przewodnikach turystycznych, zainteresują wielu miłośników historii Wrocławia.

/ / / T /