Budynek nr 20

Parkhaus, Kancelaria dworska, Internat żeński

XIX w.

Budynek przy ul. Sadowej 20 w Kędzierzynie-Koźlu (dawna wieś Sławięcice) powstał w XIX wieku jako kancelaria dworska. Od końca XIX w. pełnił funkcję wdowiej rezydencji księżnej Pauliny (1829-1900). W czasie II wojny mieściło się w nim dowództwo Flakgruppe Oberschlesien West, czyli 106 pułku artylerii przeciwlotniczej, odpowiedzialnego za obronę przeciwlotniczą zachodniej części Górnego Śląska, w tym rejonu Kędzierzyna, Blachowni i Zdzieszowic. Po wojnie, budynek pełnił przez kilkadziesiąt lat funkcję ...
Budynek przy ul. Sadowej 20 w Kędzierzynie-Koźlu (dawna wieś Sławięcice) powstał w XIX wieku jako kancelaria dworska. Od końca XIX w. pełnił funkcję wdowiej rezydencji księżnej Pauliny (1829-1900). W czasie II wojny mieściło się w nim dowództwo Flakgruppe Oberschlesien West, czyli 106 pułku artylerii przeciwlotniczej, odpowiedzialnego za obronę przeciwlotniczą zachodniej części Górnego Śląska, w tym rejonu Kędzierzyna, Blachowni i Zdzieszowic. Po wojnie, budynek pełnił przez kilkadziesiąt lat funkcję internatu żeńskiego przy technikum chemicznym. Obecnie budynek wygląda na opuszczony i nieużytkowany. [kitapczy]

Sławięcice, budynek nr 20 przy ul. Sadowej.