Łobzów

Krowodrza

Krowodrza to jedna z osiemnastu dzielnic Krakowa, która obecnie charakteryzuje się bardzo dużą liczbą nowych inwestycji mieszkalnych. Dzielnica ta oznaczona została numerem „V”. Położona jest na północ od Wisły, w zachodnio-północnej części miasta. Od południa graniczy ze Zwierzyńcem – dzielnicą nr VII, od zachodu z Bronowicami oznaczonymi cyfrą VI, od północy z Prądnikiem Białym (dzielnica IV), a od wschodu ze Starym Miastem. W 2018 r. w Krowodrzy zameldowanych było 30 223 osób, co daje zagęszczenie ...
Krowodrza to jedna z osiemnastu dzielnic Krakowa, która obecnie charakteryzuje się bardzo dużą liczbą nowych inwestycji mieszkalnych. Dzielnica ta oznaczona została numerem „V”. Położona jest na północ od Wisły, w zachodnio-północnej części miasta. Od południa graniczy ze Zwierzyńcem – dzielnicą nr VII, od zachodu z Bronowicami oznaczonymi cyfrą VI, od północy z Prądnikiem Białym (dzielnica IV), a od wschodu ze Starym Miastem. W 2018 r. w Krowodrzy zameldowanych było 30 223 osób, co daje zagęszczenie ludności 5 378 osób/km2. Jest to jedna z dzielnic o najwyższym zagęszczeniu. Ustępuje jedynie centralnym dzielnicom, takim jak Stare Miasto, Grzegórzki czy Prądnik Czerwony.[ws]

Pętla tramwajowa tzw. „Krowodrza Górka”.
    Krowodrza - fragment dzielnicy widziany ze Zwierzyńca.