Garaż

Wnętrza

Dom Gerharta Pohla (Fluchtburg)

Haus Gerhart Pohl Fluchtburg im Wolfshau

FLUCHTBURG

W tym domu, który wszedł do historii i historii literatury, schronienie na swojej drodze ucieczki przez granicę do pobliskiej Czechosłowacji znajdowali prześladowani i zagrożeni śmiercią przeciwnicy barbarzyństwa hitlerowskiego. Pisarz Gerhart Pohl (ur. 9 lipca 1902 w Żmigrodzie, zm. 15 sierpnia 1966 w Berlinie) w 1933 nabył nieruchomość od doktora medycyny Alberta Citrona. W swojej powieści Fluchtburg Pohl przedstawia działalność i spotkania przypominające Krąg z Krzyżowej grupy zatroskanych ...
FLUCHTBURG

W tym domu, który wszedł do historii i historii literatury, schronienie na swojej drodze ucieczki przez granicę do pobliskiej Czechosłowacji znajdowali prześladowani i zagrożeni śmiercią przeciwnicy barbarzyństwa hitlerowskiego. Pisarz Gerhart Pohl (ur. 9 lipca 1902 w Żmigrodzie, zm. 15 sierpnia 1966 w Berlinie) w 1933 nabył nieruchomość od doktora medycyny Alberta Citrona. W swojej powieści Fluchtburg Pohl przedstawia działalność i spotkania przypominające Krąg z Krzyżowej grupy zatroskanych i krytycznie nastawionych do reżimu hitlerowskiego przyjaciół.

Pohl był zaufanym Gerharta Hauptmanna. Na nim spoczął w roku 1946 obowiązek negocjacji z sowiecką i polską administracją wojskową w sprawie przetransportowania ciała noblisty do Hiddensee. Osoby, które spotykały się we Fluchtburgu [dokładny opis pominięto - red.]:
- Werner Milch - germanista, przyjaciel Pohla,
- Carlo Mierendorff - socjolog, pisarz,
- Theodor Haubach - dziennikach i polityk,
- Jochen Klepper - grafik i pisarz,
- i wiele innych.

Zaangażowanie Pohla - "ratownika zagrożonych osób w strasznych czasach" - uhonorowane zostało przez państwo Izrael posadzeniem dziesięciu drzew w lesie Żydowskiego Funduszu Narodowego. Pod koniec II wojny światowej do Fluchtburga przybyła szwagierka Pohla - Lisa (Luiza) Pohl (ur. 25 marca 1906, zm. 17 stycznia 2006 w Wilczej Porębie), która żyła w tym domu aż do śmierci.

Źródło: tablica przed domem.

Dom niemieckiego pisarza Gerharta Pohla w Wilczej Porębie. Z drugiej ...