Estakada nad doliną Nysy Kłodzkiej

Dzielnica Ustronie

Halbendorf

Ustronie (właściwie Ustronie Dolne; niem.: Halbendorf) – historyczna dzielnica Kłodzka, położona w północnej części miasta, na lewym brzegu Nysy Kłodzkiej. Powstała w średniowieczu jako podmiejska osada i został włączona w granice miasta w 1890 roku. Za [ -] * * * Nazwa miejscowości po 1945 r. Ustronie (ad/Kłodzko), pow. kłodzki, dawne Halbendorf [M. P. 1948 nr 78 poz. 692, obow. od 08.11.1948 r.]. Nazwa aktualna: D. U. 2013 poz. ...
* * *
Nazwa miejscowości po 1945 r.
Nazwa aktualna:
D. U. 2013 poz. 200, obow. od 28.02.2013 roku - Rozporządzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 13.12.2012 r. w sprawie urzędowego wykazu nazw miejscowości i ich części:
Ustronie, część miasta Kłodzko, gmina Kłodzko m, powiat kłodzki, SIMC: 0984114.
Źródło: ISAP: [Wynot. Stan]