Pawice

Przysiółek Pawice administracyjnie przypisany był do Pątnowa Legnickiego, wzmiankowanego już w 1260 r. jako Pantnow. Na mapie topograficznej Śląska z lat 1764-1770 oraz z 1823 r. widnieje leśniczówka. W 1845 r. na tym terenie wymieniana jest królewska leśniczówka (Oberförsterei - nadleśnictwo).
Przysiółek Pawice został włączony w granice Legnicy 06-12-1983 r.

Źródło:
E. Dymarska i in. Legnica - Przedmieście Głogowskie, Piątnica, Stare Piekary. Studium ...

Źródło:
E. Dymarska i in. Legnica - Przedmieście Głogowskie, Piątnica, Stare Piekary. Studium historyczno-urbanistyczne, Tom I, Regionalny Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków, Wrocław 2007

Pawice - granice dzielnicy
Wobec braku oficjalnego podziału Legnicy na dzielnice, podane niżej granice, jak i dzielnica, są umowne.
Od przejazdu kolejowego na ul. Polkowickiej wzdłuż tej ulicy na północ do skrzyżowania ulic Poznańskiej (z wyłączeniem) i Rzeszotarskiej (włącznie). Następnie wzdłuż ul. Rzeszotarskiej (włącznie) na północny wschód do granicy miasta i dalej wzdłuż granicy miasta na wschód do Pątnowa Legnickiego (z wyłączeniem). Potem na południe wzdłuż ul. Bieniowickiej (włącznie) oraz granicy miasta do rzeki Kaczawy i wzdłuż niej na zachód do mostu na ul. Szczytnickiej (bez mostu i ulicy). Dalej od strony zachodniego brzegu stawu pawickiego ul. Pawicką (włącznie) do torów kolejowych (dawna linia do Rawicza) i potem, po północnej stronie torów, na zachód do przejazdu na ul. Polkowickiej.
Łączna powierzchnia ok. 3,9 km kw.
Wytyczenie granic dzielnicy: Iras (Legzol).