Pałac Wawrzęcice (dawny)

Schloss Lorzendorf

Pałac w Wawrzęcicach i zabudowania folwarczne.
Zespół pałacowo-folwarczny, znajduje się na południowym krańcu miejscowości Wawrzęcice. Folwark znany już w 1783 roku. W połudnowo-wschodniej części , czteroskrzydłowy pałac z dziedzińcem. Około 1840 roku, August Zemlin założył park i przebudował folwark. Po II wojnie światowej, pałac rozebrano, a zabudowania folwarczne popadły w całkowitą ruinę. Zachowały się jedynie, oficyna w północno-zachodniej części folwarku i mauzoleum w południowo zachodniej ...
Zespół pałacowo-folwarczny, znajduje się na południowym krańcu miejscowości Wawrzęcice. Folwark znany już w 1783 roku. W połudnowo-wschodniej części , czteroskrzydłowy pałac z dziedzińcem. Około 1840 roku, August Zemlin założył park i przebudował folwark. Po II wojnie światowej, pałac rozebrano, a zabudowania folwarczne popadły w całkowitą ruinę. Zachowały się jedynie, oficyna w północno-zachodniej części folwarku i mauzoleum w południowo zachodniej części parku.

Pocztówka przedtawiająca pałac, park pałacowy i pałacowe zabudowania.
    Pałac w Wawrzęcicach i zabudowania folwarczne na pocztówce z datą ...