Dom nr 158c

Dworzec kolejowy (do weryfikacji)

Według Trybuny Wałbrzyskiej z 1955 roku budynek ten to dawny dworzec na stacji kolejowej wybudowanej przez Hochbergów. Cytat z TW: "Dawny właściciel Książna i Lubiechowa ks. von Pless wybudował kiedyś dla swego prywatnego użytku stację kolejową. Budynek ten zniszczony po ostatniej wojnie remontuje obecnie Państwowe Gospodarstwo Rolne w Lubiechowie by zapewnić swoim pracownikom odpowiednie mieszkania."

11 lipca 1944 r. – Ministerstwo Komunikacji w trybie pilnym akceptuje wniosek na ...
/Petroniusz/

11 lipca 1944 r. – Ministerstwo Komunikacji w trybie pilnym akceptuje wniosek na budowę bocznicy i poleca Dyrekcji Kolei we Wrocławiu uzgodnienie trybu budowy niezbędnego semafora oraz dodatkowego sygnału wejściowego na stacji Szczawienko. Można przyjąć, że pod koniec lipca 1944 roku rozpoczęto budowę bocznicy. Według „Wykazu bocznic kolejowych eksploatowanych przez Wojsko Polskie i Radzieckie oraz bocznic budowanych przez Niemców dla celów wojskowych” - bocznica miała 490 mb długości. Dziś pozostały fragmenty peronu za wschodnią granicą Palmiarni, nasyp kolejowy po rozebranej bocznicy. Sama stacyjka według kasztelana P. Fichtego miała pełnić rolę dworca dyplomatycznego o nazwie Lämmerteich. Do dziś stoi tam mały budynek, który w lokalnej prasie w 1955 r. nazwano, zapewne z braku dostatecznej wiedzy dworcem Hochbergów. (moose za gazetawroclawska.pl)

Dom nr 158c przynależący do ul. Wrocławskiej choć jest od niej ...
    Jeszcze jedno ujęcie tego domu, a także mniejszego różowego naprzeciw ...