Biuro budowy zapory

komentarze: 8
    Chyba ostatnie znane zdjęcie zabudowań Śląskiej Doliny - rozbiórka gospody. Wzniesienie po prawej już chyba wykarczowane na potrzeby budowy zapory.
  • Data: 1911-1912
    komentarze: 0
    Pierwsze stadium budowy zapory wodnej w Lubachowie - widok od strony przyszłego zbiornika wodnego. Samej zapory jeszcze nie widać - powstanie pomiędzy lewą krawędzią zdjęcia a widocznym wzniesieniem. Wszystkie widoczne po prawej zabudowania zostaną zalane/zniszczone, a ocaleje jedynie droga prowadząca wokół przyszłego jeziora.
  • Data: 1911-1912
    komentarze: 0
    Uzupełnienie zdjęcia http://wroclaw.hydral.com.pl/300296,foto.html - na upartego ktoś zdolniejszy ode mnie mógłby pokusić się o ich sklejenie - to samo miejsce wykonania zdjęcia, ale widok nieco bardziej w lewo. Pierwsze stadium budowy zapory wodnej w Lubachowie - widok od strony przyszłego zbiornika wodnego. Zapora powstanie dokładnie w środku zdjęcia pomiędzy widocznymi wzniesieniami z lewej i prawej. Wszystko to co znajduje się na pierwszym planie fotografii znajdzie się pod wodą. Daleko w tle, niewyraźnie widoczne zabudowania Lubachowa Górnego.
  • Data: 1911-1912
    komentarze: 1
    Budowa zapory na rzece Bystrzyca, stąd pozyskiwano kamień i obrabiano na miejscu. Widoczna linia wąskotorowa była połączona z bystrzycką linią kolejową (285)
  • Data: 1911-1914
    Zdjęcie przedstawia niezidentyfikowaną maszynę wykorzystaną przy budowie zapory w Lubachowie. ...
  • Data: 1911-1914
    komentarze: 7
    Ekipa biorąca udział w budowie zapory na rzece Bystrzyca, proszę zwrócić szczególną uwagę na zachowanie niektórych osób na fotografii. Jakość i wielkość zawyżona ze względu na szczegóły.
  • Data: 1911-1914
    komentarze: 2
    Prawdopodobnie akcjonariusze i kierownictwo budowy zapory na rzece Bystrzyca. Dziś to miejsce jest pod wodą.
  • Data: 1912
    robotnicy transportujący kamienie na budowę tamy
  • Data: 1912-1913
    komentarze: 0
    Budowa zapory w Lubachowie. Widoczna połowa docelowej wysokości z tej okazji prawdopodobnie powstała ta pamiątkowa fotografia.
  • Data: 1912-1914
    komentarze: 0
    Pocztówka przedstawiająca zaawansowanie budowy zapory wodnej w Lubachowie latem 1914. Widok od strony zbiornika wodnego w kierunku Lubachowa. Jeśli zgodnie z zachowanymi danymi tama była budowana w latach 1911-1914, to ta pocztówka może i została wydana latem 1914r., ale samo zdjęcie jest 100% wcześniejsze. Trudno mi uwierzyć, że latem; w roku ukończenia budowy, zapora jest zbudowana w jakiś 30-40% i nie rozpoczęto nawet konstrukcji jej 4 podstawowych otworów spustowych, nie mówiąc już o koronie z otworami awaryjnymi. Otwór widocznymi na dole po prawej to najprawdopodobniej początek wydzielonej "rury" doprowadzającej wodę do elektroni wodnej leżącej poniżej tamy.
  • Data: 1912-1914
    komentarze: 0
    Plac budowy zapory wodnej w Lubachowie - widok od strony przyszłego zbiornika wodnego. Po prawej, za zaporą widać istniejącą do dziś (choć strasznie dziurawą) drogę prowadzącą na tamę od strony Lubachowa. Do porównania z http://wroclaw.hydral.com.pl/300299,foto.html - na tym zdjęciu budowa zapory jest dużo bardziej zaawansowana niż na tym z linka, bo już widać konstrukcję 4 podstawowych otworów spustowych, a numer wydawniczy tej pocztówki jest wyższy niż tej z linka tylko o 10 (784 i 794).
  • Data: 1912-1914
    komentarze: 0
    Do porównania z http://wroclaw.hydral.com.pl/300301,foto.html - prawdopodobnie zdjęcie wykonane tego samego dnia z nieco innego miejsca. Plac budowy zapory wodnej w Lubachowie - widok od strony przyszłego zbiornika wodnego.
  • Data: 1913
    budowa zapory 1914 r.
  • Data: 1913
    Budowa zapory na Bystrzycy w Zagórzu Ślaskim [DBC].
  • Data: 1913
    Budowa zapory na Bystrzycy [DBC].
  • Data: 1913
    Zagórze Ślaskie - budowa zapory [DBC].
  • Data: 1913-09
    Budowa zapory w Zagórzu Śląskim 1913 r.
  • Data: 1913-09
    Widok na przyszły wypust wody.
  • Data: 1913-09
    komentarze: 0
    Stan budowy zapory we wrześniu 1913 roku. Skan pocztówki dzięki uprzejmości p. Dobiesława Karsta (MDK) ...
  • Data: 1913-09
    komentarze: 0
    Budowa zapory na Bystrzycy w Śląskiej Dolinie.[Poprzednio Dodał: Duśka° - Data: 2005-05-24 19:56:14 - Odsłon: 6500]
  • Data: 1913-1914
    Budowa tamy
  • Data: 1913-1914
    Lubachów - budowa zapory.
  • Data: 1913-1914
    Budowa zapory w Lubachowie.
  • Data: 1914
    komentarze: 0
    Budowa zapory na rzece Bystrzycy ponad Lubachowem. Latem 1914 roku budowa była już w późnym stadium zaawansowania, jednak wybuch wojny pokrzyżował plan szybkiego jej uruchomienia i dopiero 3 lata później w 1917 roku instalacje zapory (dla potrzeb elektrowni w Lubachowie) zostały uruchomione. Dobrze na "dnie" jeziora widać sieć kolejki wąskotorowej zaopatrującej od Zagórza Śląskiego plac budowy. Lepsze od: http://wroclaw.hydral.com.pl/171529,foto.html .
  • Data: 1914
    komentarze: 1
    Zapora wodna w Lubachowie jest już wybudowana - prawdopodobnie trwają jeszcze prace wykończeniowe. Jest to widok od strony przyszłego zbiornika wodnego i widać, że teren, który już niedługo zostanie zalany jest ładnie uporządkowany. Na tym zdjęciu dobrze widać jak wysoka jest to konstrukcja, a także jaka jest różnica poziomach pomiędzy poszczególnymi otworami spustowymi - po lewej otwór dostarczający wodę do elektrowni, w środku 4 spusty główne i powyżej przelewy awaryjne.
    Budowa zapory. Lato 1914.