Kamienica nr 2

Narożna, trzykondygnacyjna kamienica czynszowa, wzniesiona ok. 1900 r. na planie prostokąta z ryzalitem. Styl: historyzm (neorenesans łączony z neoklasycyzmem). W drugiej połowie XX w. przeprowadzono remont, w wyniku którego w znacznym stopniu zatarte zostały cechy stylowe (zwieńczenia fasady, obramień okiennych, balustrady schodów).
Współrzędne: 51.20080, 16.14950
W tylnej części posesji znajduje się budynek gospodarczy z elewacją frontową licowaną cegłą. W elewacji przeprute bramy zamknięte łukami ...
W tylnej części posesji znajduje się budynek gospodarczy z elewacją frontową licowaną cegłą. W elewacji przeprute bramy zamknięte łukami odcinkowymi, pozbawione obramienia. Nad nimi małe prostokątne otwory. Elewacja osłonięta wysuniętym okapem dachu (pulpitowego) na drewnianych wspornikach.
Współrzędne: 51.20075, 16.14975
Do końca XIX w. na przedmiotowej parceli znajdował się skład węgla.
Źródła: 1) E. Dymarska i in., "Legnica —Tarninów. Przedmieście Jaworskie, Złotoryjskie i fragment Chojnowskiego. Studium historyczno-urbanistyczne", Regionalny Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków, Wrocław 2007; 2) W. Kalski, "Legnicki Tarninów. Dzielnica i jej mieszkańcy (1878-1939)", cz.3, Śląski Dom Wydawniczy Media & Press Sp. z o.o. Legnica, 1998.
[Iras (Legzol)]

Poselska 2.