Pomnik Obrońców Niemczy

Pomnik (wykonał fundator Jan Szuszkiewicz) upamiętniający obronę grodu w Niemczy w sierpniu 1017 roku, za panowania Bolesława Chrobrego. Wówczas niemieckie oddziały zbrojne Henryka II oraz czeskie i (wieleckie) wojska w wielkiej liczbie ruszyły na ziemie polskie, żeby je zdobyć.
Po przykrych doświadczeniach poprzednich wypraw, tym razem Henryk II nie chciał zostawić za plecami swojego wojska grodu z polską załogą i nie próbował przeprawy przez Odrę. Przed dalszym marszem postanowił zdobyć Niemczę. ...
Po przykrych doświadczeniach poprzednich wypraw, tym razem Henryk II nie chciał zostawić za plecami swojego wojska grodu z polską załogą i nie próbował przeprawy przez Odrę. Przed dalszym marszem postanowił zdobyć Niemczę. Gród oblegało 12 tysięczne wojsko, z czego wynika, że na jeden kilometr wałów przypadało ok. 600 napastników. Najprawdopodobniej Niemcza nie obroniłaby się, gdyby nie wsparcie oddziału wysłanego przez Bolesława Chrobrego z Wrocławia. Pod osłoną nocy i grzmotów burzy przysłane posiłki przedostały się do grodu. Obrońcy wytrzymali wielokrotnie ponawiane ataki przeciwnika. Niemiecki kronikarz, Thietmar napisał:
Nigdy nie słyszałem o oblężonych, którzy by z większą od nich wytrwałością i bardziej przezorną zaradnością zbiegali o swoją obronę. Naprzeciw pogan [Wieletów] wznieśli krzyż święty w nadziei, iż pokonają ich z jego pomocą. Gdy zdarzyło im się coś pomyślnego, nie wykrzykiwali nigdy radości, ale i niepowodzenia również nie ujawniali przez wylewne skargi.
Po trwającym miesiąc oblężeniu, w czasie którego Bolesław Chrobry ze swymi głównymi siłami plądrował Czechy, terytorium niemieckiego sojusznika, cesarz ustąpił spod grodu i wkrótce zgodził się podpisać pokój w Budziszynie.
Źrodło: Wikipedia.

Niemcza. Plac Wolności. Pomnik 500-lecia miasta. Fragment murów ...