Stacja XII - Święte Schody

Stacja XII - Święte Schody to jedna ze stacji Kalwarii Krzeszowskiej. Symbolizują schody o 28 stopniach, po których Chrystus miał być prowadzony na sąd w domu Piłata. Nad wejściem znajduje się tabliczka "Rnv 1908" wskazująca na datę renowacji kapliczki. W środku, przy wejściu na prawej ścianie, wisi obraz "Chrystus prowadzony po schodach do Piłata" (fundacja: Państwo Zuzanna i Jan Bocheńscy z Krzeszowa, A.D.2015). W Wikiedii znajduje się taki opis tych właściwych Świętych Schodów: "Scala Santa (z ...
Stacja XII - Święte Schody to jedna ze stacji Kalwarii Krzeszowskiej. Symbolizują schody o 28 stopniach, po których Chrystus miał być prowadzony na sąd w domu Piłata. Nad wejściem znajduje się tabliczka "Rnv 1908" wskazująca na datę renowacji kapliczki. W środku, przy wejściu na prawej ścianie, wisi obraz "Chrystus prowadzony po schodach do Piłata" (fundacja: Państwo Zuzanna i Jan Bocheńscy z Krzeszowa, A.D.2015). W Wikiedii znajduje się taki opis tych właściwych Świętych Schodów: "Scala Santa (z wł.: Święte Schody) – liczące 28 stopni schody, które zgodnie z legendą pochodzą z pałacu Poncjusza Piłata. Jezus Chrystus miał po nich być prowadzony na sąd. Schody te przywiezione zostały z Jerozolimy do Rzymu w r. 326 przez św. Helenę, matkę cesarza Konstantyna I. Znajdują się one w pochodzącym z XVI w. budynku, położonym naprzeciwko Bazyliki Św. Jana na Lateranie, wzniesionym w r. 1589 na polecenie papieża Sykstusa V. Prowadzą do kaplicy San Lorenzo, w której znajduje się acheiropoieton. Obecnie pokryte są drewnianą okładziną i wolno nimi wchodzić tylko na kolanach."
Opr. Piotr Frąszczak (Petroniusz)

Kalwaria w Krzeszowie. Pochyły budynek to Stacja XII (Święte Schody), ...