Obóz koncentracyjny KZ Dürrgoy (dawny)

Obóz koncentracyjny na Tarnogaju - KZ Dürrgoy powstał z przekształcenia dawnego obozu dla jeńców francuskich z okresu I Wojny Światowej. Obóz KZ Dürrgoy był jednym z pierwszych obozów koncentracyjnych w Niemczech, powstał z inicjatywy dowódcy SA na Śląsku, Edmunda Heinesa 12 marca 1933 roku, zlikwidowany natomiast został dnia 10 sierpnia. znajdował się przy dzisiejszej ulicy Bardzkiej na miejscu nieużywanego wysypiska śmieci - Wzgórza Gajowego. Więźniowie pracowali w położonych nieopodal nieistniejących ...
Obóz koncentracyjny na Tarnogaju - KZ Dürrgoy powstał z przekształcenia dawnego obozu dla jeńców francuskich z okresu I Wojny Światowej. Obóz KZ Dürrgoy był jednym z pierwszych obozów koncentracyjnych w Niemczech, powstał z inicjatywy dowódcy SA na Śląsku, Edmunda Heinesa 12 marca 1933 roku, zlikwidowany natomiast został dnia 10 sierpnia. znajdował się przy dzisiejszej ulicy Bardzkiej na miejscu nieużywanego wysypiska śmieci - Wzgórza Gajowego. Więźniowie pracowali w położonych nieopodal nieistniejących zakładach chemicznych Silesia . Według różnych szacunków w obozie przetrzymywanych było od 500 do 1000 więźniów politycznych, m.in. były przewodniczący Reichstagu Paul Löbe, były burmistrz Wrocławia Karl Mache, były prezydent prowincji Śląskiej Hermann Lüdemann.

Więcej informacji:

Więźniowie polityczni w obozie na Tarnogaju.