Krzyż pokutny - Wałbrzych (Poniatów)

Sühnekreuz, Seitendorf

[tekst wg Kroniki Wałbrzyskiej] Jedeni z czterch zachowanych krzyży pokutnych w Wałbrzychu stoi obok ogrodzenia posesji nr 10 przy ulicy Świerkowej (dawna ulica Sergiusza Kirowa), w tzw. Poniatowie Nowym, na przełęczy między Lisim Kamieniem a Czarnuszką (obok Kolonii Trzech Róż).
Jest to prosty, masywny krzyż regularny,wykonany z miejscowego zlepieńca dolnokarbońskiego.Część nadziemna jest prawie symetryczna : 89 centymetrów wysokości i 92 centymetry rozpiętości ramin.Szerokość ramion wynosi około ...
Jest to prosty, masywny krzyż regularny,wykonany z miejscowego zlepieńca dolnokarbońskiego.Część nadziemna jest prawie symetryczna : 89 centymetrów wysokości i 92 centymetry rozpiętości ramin.Szerokość ramion wynosi około 30 centymetrów, a grubość 28 centymetrów. Ustawienie ramion,jak już zostało wcześniej powiedziane, jest wtórne. Uprzednie ukierunkowanie różniło się od obecnego o 90st. i było równoległe do drogi biegnącej z Wałbrzycha do Poniatowa.
Północne ramię krzyża zostało w latach 70-tych utącone przez pracujący w polu ciągnik-obecnie jest ono połączone (spojone) z korpusem krzyża przy pomocy cementu i prętów. Przy przestawianiu krzyża zmieniono nie tylko jego ustawienie, ale też nieco głębiej wkopano go w ziemię-na głębokość około 75-80 centymetrów. Na krzyżu brak jakichkolwiek widocznych znaków rytych, co dowodzi, iż nie należy on do typu najstarszych.
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • [tekst dotyczący istniejących krzyży opracowano z maluteńkimi zmianami wg Kroniki Wałbrzyskiej, reszta tekstu wg Sagen Waldenburger Umgebung i Durch Waldenburger Straßen] Pod koniec XIX w. w granicach obecnego miasta Wałbrzycha było sześć krzyży. Według Daumanna i Steina (1925 rok) na początku tego wieku było już tylko pięć krzyży pokutnych, dziś natomiast są tylko cztery. Jeden z nich-zlokalizowany na Białym Kamieniu uległ zniszczeniu podczas wojny lub w okresie bezpośrednio po niej. Cztery pozostałe krzyże znajdują się : w Lubiechowie-dwa, w Poniatowie i w Gaju po jednym.

Ilustracja z książki Max'a Hellmich'a.
    Krzyż pokutny