Figury czterech pór roku

Rzeźby " Cztery pory roku ", znajdują się w pobliżu kościoła ewangelickiego. Rzeźby pojawiły się przed rozbudową zamku w roku 1906. Jest więc wysoce prawdopodobne, iż pomysłodawczynią ich sprowadzenia była księżna Francoise Biron von Curland. Historia powstania rzeźb sięga roku 1684 i ma swój początek w Paryżu. Andre Le Notre (1613 - 1700 ) - nadworny ogrodnik Króla Słońce Ludwika XIV ( 1638 - 1715 ) stworzył przed fasadą budynku dwa ogromne baseny wodne aby uzyskać odpowiednie oświetlenie Sali Lustrzanej ...
Rzeźby " Cztery pory roku ", znajdują się w pobliżu kościoła ewangelickiego. Rzeźby pojawiły się przed rozbudową zamku w roku 1906. Jest więc wysoce prawdopodobne, iż pomysłodawczynią ich sprowadzenia była księżna Francoise Biron von Curland. Historia powstania rzeźb sięga roku 1684 i ma swój początek w Paryżu. Andre Le Notre (1613 - 1700 ) - nadworny ogrodnik Króla Słońce Ludwika XIV ( 1638 - 1715 ) stworzył przed fasadą budynku dwa ogromne baseny wodne aby uzyskać odpowiednie oświetlenie Sali Lustrzanej Wersalu. Ten obszar parku początkowo przyozdobiono 16 rzeźbami z brązu, symbolizowały one rzeki Francji. Pięć lat później do rzeźb dołączono cztery nimfy i cztery grupy bawiących się dzieci. Młoda i wykształcona księżna pragnęła przypuszczalnie zabrać z rodzinnego Paryża część zapamiętanego piękna, które widywała w dzieciństwie. Skorzystała przy tym z tworzonych niemalże na skalę masową kopii wersalskich dzieł sztuki. Ich producentem była firma Val d Osne. Obecne rozmieszczenie rzeźb odbiega od pierwotnego zamysłu twórcy, alegorie czterech pór roku powinny zostać ustawione na tle zieleni, aby były bardziej widoczne.

Park zamkowy w Sycowie.
    Fragment parku zamkowego.