Stacja kolejowa Szydłów

Bahnhof Schiedlow, Goldmoor v. Oppeln

Rozkwit Szydłowa przyniósł rok 1887 - wprowadzający tu kolej żelazną, a wraz z nią dworzec kolejowy, stację maszyn oraz urządzenia do załadunku drewna, którego głównym odbiorcą był Górnośląski Okręg Węglowy. Szydłów to niewielka stacja węzłowa, posiada 3 tory główne. Jest jedną z dwóch czynnych stacji na linii - drugą są Łambinowice. Stacja posiada 2 nastawnie, jednakże urządzenia sterowania ruchem obsługiwane są z LCS Opole Zachodnie. Od stacji na zachód odchodzi linia przez Niemodlin do Graczy ...
Rozkwit Szydłowa przyniósł rok 1887 - wprowadzający tu kolej żelazną, a wraz z nią dworzec kolejowy, stację maszyn oraz urządzenia do załadunku drewna, którego głównym odbiorcą był Górnośląski Okręg Węglowy. Szydłów to niewielka stacja węzłowa, posiada 3 tory główne. Jest jedną z dwóch czynnych stacji na linii - drugą są Łambinowice. Stacja posiada 2 nastawnie, jednakże urządzenia sterowania ruchem obsługiwane są z LCS Opole Zachodnie. Od stacji na zachód odchodzi linia przez Niemodlin do Graczy (ruch towarowy - linia nr 329), kiedyś prowadząca do Lipowej Śląskiej.

Litografia przestawiająca stację kolejową Szydłów w powiecie opolskim.
    Pocztówka wysłana w lipcu 1898 roku z pociągu. Wieś otoczona zewsząd ...
    Między innymi dworzec w Szydłowie.
    Stacja Szydłów - węzłowa dla kierunków na Nysę, Opole i Lipową ...
    Szydłów - dworzec, kościół, sklep z piekarnią
    Pozdrowienia z dworca w Szydłowie
    Dworzec w Szydłowie z poczekalnią i ogrodem.
    Szydłów
    komentarze: 2
    Budynek stacji kolejowej w miejscowości Szydłów .http://dolny-slask.org.pl/771695,foto.html?idEntity=538089 ...
    Zdjęcie budynku stacji kolejowej zostało zrobione z ulicy Kolejowej ...
    Obok budynku stacyjnego za widocznym żywopłotem na tym zdjęciu ...