Grobowiec rodziny Glogner
Grobowiec rodziny Glafey (później Schäffer)

Gruftkapellen aus der Barockzeit

Kaplice nagrobne przy Kościele Łaski w Jeleniej Górze zostaną poddane renowacji
Autor wp-admin– Październik 4, 2010
Opublikowany w: Kaplice nagrobne
Miasto Jelenia Góra wykorzystało ostatnią szansę na uratowanie przed bezpowrotną zagładą zespołu barokowych kaplic nagrobnych i epitafiów przy Kościele Łaski w Jeleniej Górze.
W dniu dzisiejszym Prezydent Miasta Jeleniej Góry Marek Obrębalski oraz Z-ca Skarbnika Miasta Jolanta Wójcikowska podpisali umowę z wykonawcą prac renowacyjnych i konserwatorskich ...
W dniu dzisiejszym Prezydent Miasta Jeleniej Góry Marek Obrębalski oraz Z-ca Skarbnika Miasta Jolanta Wójcikowska podpisali umowę z wykonawcą prac renowacyjnych i konserwatorskich przy zespole kaplic – Konsorcjum ,,WROBUD-ZABYTKI” Spółka z o.o. oraz ,,ARS-LONGA” S.J. z Krakowa. W imieniu Konsorcjum umowę podpisał Prezes Firmy ,,Wrobud-Zabytki” Pan Stanisław Kawczyński. Prace renowacyjne wykonane zostaną za kwotę 4.040.218.16 PLN do grudnia 2012 roku. Dofinansowanie wynosi 85 % kosztów całkowitych projektu.Zadanie realizowane jest w ramach projektu:,, Rewitalizacja zespołu barokowych kaplic nagrobnych w Jeleniej Górze wkładem w ochronę europejskiego dziedzictwa kulturowego” dofinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego z Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska-Saksonia 2007-2013. Liderem projektu jest Miasto Jelenia Góra a Partnerem Projektu jest Stowarzyszenie Pielęgnacji Sztuki i Kultury Śląskiej z siedzibą w Görlitz, którego przedstawiciele uczestniczyli w uroczystym podpisaniu umowy. Celem projektu jest odrestaurowanie i nadanie nowego blasku dla dziewiętnastu niszczejących kaplic nagrobnych z XVIII w. przy Kościele p.w. Podwyższenia Krzyża Św. w Jeleniej Górze wraz z zagospodarowaniem terenu . Postępująca dewastacja doprowadziła do poważnych ubytków w strukturach budowli, do częściowego rozebrania epitafiów oraz do znacznego zawilgocenia kaplic. Projekt powstrzyma proces niszczenia zespołu kaplic oraz udostępni europejskie dziedzictwo kulturowe dla jak najszerszej rzeszy wielojęzycznych turystów. W ramach projektu zostaną wykonane prace restauratorskie i rewaloryzacyjne barokowych kaplic nagrobnych oraz zostanie zagospodarowany teren znajdujący się w otoczeniu kaplic . Zastaną wykonane nowe alejki parkowe, wykonane będą nowe nasadzenia krzewów ozdobnych, zostaną zamontowane nowe ławki, kosze na śmieci, wymienione zostaną słupy oświetleniowe wraz z oprawami , odrestaurowane kaplice będą podświetlone światłem ledowym a kościół uzyska nową iluminację . W ramach działań promocyjnych zostanie utworzona galeria obrazująca postęp prac przy renowacji kaplic a następnie w gablotach umieszczone będą informacje w czterech wersjach językowych prezentujące historię obiektu. Działania wspólne z niemieckim partnerem obejmują prowadzenie wirtualnych kronik na stronach internetowych każdego z partnerów, organizację dwóch konferencji z udziałem wykładowców niemieckich, wydanie wielojęzycznej monografii o kaplicach nakładzie 1500 sztuk , foldery prezentujące kaplice i epitafia w nakładzie 5000 sztuk oraz wykonanie postumentu z tablicą pamiątkową o projekcie.
Przygotowanie wniosku rozpoczęto jeszcze w 2008 roku . Następnie 20 marca br. odbyła się dwudniowa polsko-niemiecka konferencja p.t. „Kulturowa tożsamość – ochrona europejskich zabytków architektury nagrobnej w aspekcie inauguracji obchodów 300-lecia Kościoła Podwyższenia Św. Krzyża w Jeleniej Górze. Konferencję swoim mecenatem objął Prezydent Miasta Jeleniej Góry Marek Obrębalski oraz Pan Karsten Riemann Prezes Stowarzyszenia VSK –partnera projektu. W konferencji wzięło udział 46 uczestników, w tym 10 uczestników z Niemiec. Konferencja współfinansowana była przez Fundację Współpracy Polsko-Niemieckiej.
Realizacja projektu przyczyni się do bardziej efektywnego wykorzystania potencjału wspólnego dziedzictwa kulturowego, upowszechniania transgranicznego poczucia tożsamości europejskiej oraz wzajemnego zrozumienia miedzy społecznościami obu krajów poprzez przybliżanie ich wartości, znajdujących swe odbicie w dziedzictwie kulturowym. Ponadto projekt wpłynie na zrozumienie potrzeby ochrony dziedzictwa kulturowego i zachowania go dla przyszłych pokoleń, źródło: - FM

Grobowce na cmentarzu przy kościele p.w. Świętego Krzyża (na pierwszym ...
    Przekroje kaplic grobowych przy kościele ewangelickim w Jeleniej ...