Budynek nr 5

Budynek nr 4

Budynek nr 3

Budynek nr 2

Zespół budynków 2-5

Ch. Dierig GmbH Arbeiter Häuser

Zespół budynków mieszkalnych dla pracowników tkalni firmy Ch. Dierig GmbH w Jodłowniku . W 1924 r. zbudowano trzy budynki (nr 3, 4 i 5), wokół podwórza, zamkniętego od wschodu budynkami gospodarczymi ( były tam także ubikacje, nie było jeszcze kanalizacji) z dwiema bramami wjazdowymi. Budynki 3 i 4, jednoklatkowe, mają po 6 mieszkań (2 mansardowe), w domu nr 5 są dwie klatki schodowe i łącznie 12 mieszkań ...
Zespół budynków mieszkalnych dla pracowników tkalni firmy Ch. Dierig GmbH w Jodłowniku . W 1924 r. zbudowano trzy budynki (nr 3, 4 i 5), wokół podwórza, zamkniętego od wschodu budynkami gospodarczymi ( były tam także ubikacje, nie było jeszcze kanalizacji) z dwiema bramami wjazdowymi. Budynki 3 i 4, jednoklatkowe, mają po 6 mieszkań (2 mansardowe), w domu nr 5 są dwie klatki schodowe i łącznie 12 mieszkań (4 mansardy). Nad każdym z czterech wejść umieszczono symbole, wymagające renowacji, nawiązujące do gór Sowich i zajęcia mieszkańców. Dom nr 2, nieco większy też jednoklatkowy, wybudowano obok, wg podobnego projektu, w 1927 r. Wszystkie budynki są podpiwniczone, na podmurówce z czerwonego piaskowca z Radkowa. /SyG/

Ul. Ogrodowa. Podwórze budynków nr 3 (z lewej), 4 i 5 (z prawej). ...