Grupa figuralna Ukrzyżowanie

Kościół św. Floriana

Kapelle in Schwenz

Tuż przy drodze z Kłodzka do Wałbrzycha w Święcku rzuca się w oczy barokowy kościół św. Floriana. Wizerunek świętego umieszczono tutaj nie tylko na frontonie, ale i na cokole rozbudowanej grupy figuralnej z przełomu XVIII i XIX wieku, stojącej przed kościołem. Przedstawia ona ukrzyżowanie. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, że ku stopom Jezusa pełza... wąż. To, że stoi tutaj kościół św. Floriana, zawdzięczamy hr. Magnisowi, który pomógł w 1794 roku wznieść go miejscowej ...
Tuż przy drodze z Kłodzka do Wałbrzycha w Święcku rzuca się w oczy barokowy kościół św. Floriana. Wizerunek świętego umieszczono tutaj nie tylko na frontonie, ale i na cokole rozbudowanej grupy figuralnej z przełomu XVIII i XIX wieku, stojącej przed kościołem. Przedstawia ona ukrzyżowanie. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, że ku stopom Jezusa pełza... wąż. To, że stoi tutaj kościół św. Floriana, zawdzięczamy hr. Magnisowi, który pomógł w 1794 roku wznieść go miejscowej ludności. Początkowo służył on jako kaplica cmentarna. Po grobach nie ma już śladu, poza jednym wyjątkiem. Za kościołem stoi ciekawy żeliwny krzyż nagrobny w typie romantycznym, wystawiony pod koniec XIX wieku. Kaplica przebudowana została w XIX wieku. Wieńczy ją sporej wielkości sygnaturka, używana dawniej m.in. do alarmowania ludności o zagrożeniu w razie pożaru. Więcej na stronie .

Święcko-Schwenz.
    Kościół św. Floriana, przed 1945 r. kaplica.