Pomnik poległych w I wojnie światowej (Baborów)

Krzyż pokutny - Baborów

Kancelaria parafialna

Kościół Narodzenia NMP

Katholische Kirche

Historia parafii i kościoła -:Miasto założone w drugiej poł. XIII w. Najstarsza wzmianka o parafii i kościele pochodzi z 1340 r. Do parafii należały: miasto Baborów oraz wsie: Dzielów, Jaroniów, Raków i Sułków. Była własnością dominikanek z Raciborza (1340-1810). Na pocz. XIX w. na skutek pożaru miasta kościół uległ zniszczeniu, dlatego został przebudowany w stylu barokowym, ukończony w 1922 r. i konsekrowany przez bpa Precana z Ołomuńca w 1924 r. W roku 1945 zniszczony, następnie odbudowany i w ...
Historia parafii i kościoła -:Miasto założone w drugiej poł. XIII w. Najstarsza wzmianka o parafii i kościele pochodzi z 1340 r. Do parafii należały: miasto Baborów oraz wsie: Dzielów, Jaroniów, Raków i Sułków. Była własnością dominikanek z Raciborza (1340-1810). Na pocz. XIX w. na skutek pożaru miasta kościół uległ zniszczeniu, dlatego został przebudowany w stylu barokowym, ukończony w 1922 r. i konsekrowany przez bpa Precana z Ołomuńca w 1924 r. W roku 1945 zniszczony, następnie odbudowany i w 1948 r. poświęcony. Spaliła się plebania wraz z całą dokumentacją. W roku 1922 r. wyodrębniono dwie miejscowości. Dzielów i Raków i utworzono nową par. w Dzielów . Ołtarz główny pochodzi z 1817 roku. W kościele znajduje się wiele cennych rzeźb, obrazów i przedmiotów kultu z przełomu XVIII i XIX wieku. Wg. . Więcej w artykule kolegi McAron

Wejście na kościelny dziedziniec.
    Kościoły w Baborowie. Kościół Narodzenia NMP i kościół św. Józefa ...