Parking

Kapliczki na terenie szpitala

H
Budynek H

Zespół Opieki Zdrowotnej Szpital w Kłodzku

Krankenstift Scheibe b. Glatz

Autorstwo projektu architektonicznego całego kompleksu szpitalnego powierzono lokalnym architektom: Hannemannowi i Münsterowi, zaś nad jego budową czuwali jego kuratorzy (duszpasterze szpitala), w których skład wchodził m.in. ks. Bendelin oraz Franz Langer, kierownik gimnazjalnego internatu. Obaj architekci zaplanowali ogromny zespół szpitalny w modnym wówczas stylu neogotyckim, składającym się z kilku gmachów z wewnętrznym ogrodem oraz kaplicą przylegającą do jednego z nich. W 1949 r. szpital pod ...
Autorstwo projektu architektonicznego całego kompleksu szpitalnego powierzono lokalnym architektom: Hannemannowi i Münsterowi, zaś nad jego budową czuwali jego kuratorzy (duszpasterze szpitala), w których skład wchodził m.in. ks. Bendelin oraz Franz Langer, kierownik gimnazjalnego internatu. Obaj architekci zaplanowali ogromny zespół szpitalny w modnym wówczas stylu neogotyckim, składającym się z kilku gmachów z wewnętrznym ogrodem oraz kaplicą przylegającą do jednego z nich. W 1949 r. szpital pod wezwaniem św. Franciszka został upaństwowiony. W tym czasie w szpitalu w tym czasie opiekę pielęgniarską sprawowało 56 sióstr franciszkanek, a funkcję ich przełożonej pełniła s. M. Demetria Knosalla. W 1964 r. oddano siostrom do dyspozycji były dom lekarzy, znajdujący się w bezpośrednim sąsiedztwie szpitala. Obok sióstr zakonnych pojawiły się również świeckie pielęgniarki. 28 kwietnia 1992 r. staraniem lokalnych władz cały kompleks szpitalny został wpisany do rejestru zabytków. Od 1 stycznia 1999 r. wchodzi on w skład Zespołu Opieki Zdrowotnej, prowadzonego przez władze samorządowe powiatu kłodzkiego. Za Wikipedią. Z. Waluś.

W niemieckim archiwum państwowym, w tekach Geheimes Staatsarchiv Preußischer Kulturbesitz pod nr I. HA Rep. 77, Tit. 2176 Nr. 21 prowadzone były od 1846 r. akta dla Barmherziges Krankenstift für arme Kranke der Grafschaft Glatz in Scheibe bei Glatz - czyli Szpital Miłosierdzia dla biednych chorych w Hrabstwie Kłodzkim. Rok ten można przyjąć zatem jako początek działalności szpitala. W innych źródłach podaje się rok 1848 jako czas założenie w Scheibe infirmerii, czyli wydzielonej sali dla chorych przy klasztorze. Tym kościelnym szpitalem zarządzała rada powiernicza, której udało się pozyskać jako pielęgniarki siostry franciszkanki z domu macierzystego w Münster w Westfalii. Od 1897 r., po rozbudowie, klasztor-szpital przyjmował także chorych psychicznie. Zakup tzw. Zimnego Folwarku w 1928 r. umożliwił założenie schroniska dla robotników tymczasowych oraz domu pomocy dla uzależnionych od alkoholu. Sfera działania lazaretu Scheibe sięgała więc daleko poza granice powiatu kłodzkiego.
(uzup. moose)

Stacja Kłodzko Główne - tory postojowe nieopodal lokomotywowni ...
    Kartka pocztowa typu Gruss z widokiem Kłodzka-Jurandów.
    Krajobraz Kłodzka z widoczną z początku XX wieku stacją kolejową ...
    Obecny budynek A
    Zespół Szpitalny wzniesiony w latach 1867-1889 i do 1910 r. w ...
    Piękny 2 poziomowy kolorowy widoczek na szpital
    Zespół budynków szpitalnych w Kłodzku. Czarno-biała odmiana widokówki ...
    Budynki szpitalne Krankenstift Scheibe w Kłodzku.
    Zespół Szpitalny na dwupolowej widokówce.
    Kłodzko - Budynki szpitalne Krankenstift Scheibe.
    Krankenstift Scheibe.
    Reklama firmy budowlanej.
    Budynki szpitalne.
    komentarze: 0
    Widok na zabudowę szpitala- dla porównaniahttps://dolny-slask.org.pl/5195249,foto.html?idEntity=524274
    Zespół Szpitalny ( Krankenstift Scheibe)
    Szpital widziany z motolotni