Wnętrze kościoła

Kościół św. Michała (ruiny)

XVw.
Istnieje częściowo

dariuszfaranciszek°: Miejscowy kościół wzniesiono prawdopodobnie w XV wieku z cegły i kamienia polnego na planie prostokąta z wydłużonym, prosto zamkniętym prezbiterium. Jest to budowla jednonawowa, orientowana z czworoboczną wieżą od zachodu, która w górnej części (od poziomu kalenicy nieistniejącego dachu) przechodzi w oktagon (ośmiobok) zwieńczony ośmiobocznym hełmem ostrosłupowym. Cała świątynia jest wzmocniona licznymi przyporami. Otwory okienne są o wykroju pełnym lub ostrołukowe – obecnie ...
dariuszfaranciszek°: Miejscowy kościół wzniesiono prawdopodobnie w XV wieku z cegły i kamienia polnego na planie prostokąta z wydłużonym, prosto zamkniętym prezbiterium. Jest to budowla jednonawowa, orientowana z czworoboczną wieżą od zachodu, która w górnej części (od poziomu kalenicy nieistniejącego dachu) przechodzi w oktagon (ośmiobok) zwieńczony ośmiobocznym hełmem ostrosłupowym. Cała świątynia jest wzmocniona licznymi przyporami. Otwory okienne są o wykroju pełnym lub ostrołukowe – obecnie przemurowane. Północny portal wejściowy jest także o wykroju ostrołukowym. Przed zniszczeniem świątynia była tynkowana, a dwupołaciowe dachy nawy głównej oraz prezbiterium kryte były dachówką ceramiczną. We wnętrzu prezbiterium zachowały się fragmenty dwóch renesansowych płyt nagrobnych oraz półkolista arkada w ścianie północnej.
Około połowy XVI w. świątynię przejęli protestanci, ale już w 1654 roku powróciła w ręce katolików pełniąc do roku 1679 funkcję kościoła parafialnego. Następnie, aż do lat czterdziestych XX wieku była kościołem filialnym parafii katolickiej w Chobieni. W 1945 roku kościół został podpalony przez rosyjskich żołnierzy i od tamtej pory pozostaje jako trwała ruina, wieża znajduje się w stanie dobrym. Wg.

Górzyn. Gospoda Gramsch, palac, fragment wsi i kościół.
    Kościół przed rokiem 1945